Коментар на председателя на АБП Николай Кръстев за реакцията на БФПС по случая с Катя Аврамова

 

Българската федерация плувни спортове (БФПС) реагира адекватно по казуса със състезателните права на Екатерина Аврамова, преминал тихомълком със съдействието на ФИНА у Турция.

В случая състезателката вече няма отношение към това, което (не) се случва.

Аврамова е решила, че ще плува за Турция и личното й решение не подлежи на коментар, именно защото е лично.

Затова и БФПС й благодари за всичко, постигнато с „трикольора на плувната шапка“ и й пожелава успех в „новото предизвикателство“.

Освен това плувната ни централа декларира ясно, че няма намерение да търси финансова компенсация, нито да спъва или спира по някакъв начин по-нататъшната кариера на състезателката.
 

В същото време обаче БФПС съвсем резонно поставя въпроса как Турската федерация по плувни спортове и ФИНА са стигнали заедно до много бързото решение правата на Аврамова да бъдат прехвърлени в новата й държава без за това дори да бъде уведомена България.

Поне че върви такава процедура, че по случая са налице съответните документи, които доказват правото на ФИНА съобразно собствените си правилници да разреши на плувкинята да участва от името на Турция.
 

А регламентът е ясен – трябва да си бил поне 12 месеца в клуб от държавата, за която вече искаш да представляваш, да си живял поне 6 месеца в държавата, за която искаш да се състезаваш и да имаш нов паспорт поне от 12 месеца. Има и други по-маловажни изисквания.

Но първите три просто към момента няма как да са изпълнени. Ако Турската федерация по плувни спортове не е задвижила процедурата примерно преди година и половина или две.
 

Но до края на 2013-а Аврамова бе картотекирана в лондонския си клуб „Иилинг“ и в българския „Олимпия“ (София). И в случая въпросът е принципен не защото тя иска да плува за Турция или за която и да било друга държава.

А защото просто правилата трябва да се спазват. Поне към момента изглежда, че те са просто са прескочени. Или пък ФИНА разполага с друга информация, която все още не вади на бял свят.

Освен това досега не сме чули Аврамова да се е състезавала поне веднъж за турски клуб, което не е невъзможно да се е случило и почти инкогнито на някакво мижаво вътрешно състезание.

Вероятно така е уредено и изискването за задължителен 6-месечен престой в новата държава.

Но няма как състезателката да има 12 месеца престой в новия си клуб, който и да е той. Пък и Аврамова е получила турското си гражданство на 12 септември 2014-а…
 

Съвсем друг въпрос е защо Аврамова въобще не е информирала официално БФПС за намерението си. Може би и това е било част от нареждането на пъзела. А можеше просто да каже „Аз бях до тук, сбогом“. И никой нямаше да й се разсърди, както не й се сърди и сега.
 
Но тогава и БФПС нямаше да се чувства основателно обидена, че в цялата история е прескочена и унизена.

Ето затова ФИНА и Турската федерация по плувни спортове, която не отговаря на неколкократните запитвания на БФПС, трябва да отговорят и обяснят как не са нарушили правилата.

Защото и БФПС, и всички, които обичат и милеят за българското плуване, с основание в момента си мислят точно обратното.

Иначе, успех Кате!

Но твоят личен успех съвсем не означава, че целокупното българско плуване трябва да бъде поставено в подчинено положение от ФИНА спрямо Турската федерация по плувни спортове.

Вашият коментар