Красимир Захов с четвърта световна титла за ветерани

Красимир Захов влезе в историята на българското плуване като най-титулуваният ветеран в международни води, след като спечели четвърта световна титла на шампионата в Гуанджу (Южна Корея).

Преди 5 години в Монреал президентът и треньор на столичния Спринт записа златен хеттрик в трите бруста, а е и европейски първенец.

В Корея Захов триумфира на 200 м бруст във възраст 40-44 години с време 2:32,06 мин.

Освен това дългогодишният държавен шампион и участник на олимпийските игри в Сидни 2000 стана втори на 100 м бруст (1:07,38 мин.) и има общо 5 медала от мастърските световни.

На 50 м бруст е четвърти с 30,68 мин. И е първият наш с титли от два световни шампионата.

В Корея представи отбора на София Мастърс.

В Гуанджу две титли в два спорта (плуване и скокове във вода) и общо четири медала извоюва най-възрастният член на българската група и вероятно на мондиала – 91-годишният Танчо Тенев.


Два бронзови медала взе Людмила Белчева.

Във възраст 55-59 г. ветеранката на бургаския Черноморец стана трета на 50 и 100 м гръб, съответно с 37,50 сек. и 1:21,53 мин.

Медалите докосна друг представител на Черноморец и дългогодишен съотборник на Захов, както и олимпиец, а сега треньор в Акулите (Бургас) – Иван Ангелов.

Общия брой спечелени отличия от българите е 27. 

На световните първенства за ветерани се раздават медали до шесто място.

Титлите са три, сребърните медали три, бронзовите два. Направихме и щафети, завършили на четвърто и шесто място.

В Корея българската група бе внушителна – от 11 състезатели от три клуба (София Мастърс, бургаският Черноморец и варненският Албатрос 2001).

Групата водеха Жан Тушанов (София Мастърс – на горната снимка) и Жанет Щерева (Албатрос 2001). Една от най-силните ни ветеранки – Юлияна Новоселска (GD Sport, Благоевград) също даваше кураж.

Беше заявена, но травма я извади от шампионата.

Отличията на българите в Корея

Златни – 3 броя

Сребърни – 3 броя

Бронзови – 2 броя

IV-то място – 10 броя + щафети

V-то място – 2 броя

VI-то място – 7 броя + щафети


Резултати от световното първенство за ветерани ТУК


Галерия ТУК


–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар