Кръстът обича плувците

 

Фактът, че по Йорданов ден кръста вадят почти винаги плувци не е новина. Нищо, че с изключение на черноморските градове и тези по Дунава ритуалът е по-скоро газене в плитка вода с елементи на спортно ориентиране.

 

Доминацията на плувците е обяснима с психологическото предимство, физическата подготовка и поносимостта към смразяващи температури.

Е, разбира и с гъдела да бъдат причислени в групата на вече успелите съотборници и познати от басейна.

 

Най-титулуваният от вадилите кръста плувци е най-бързия българин във водата и участник от олимпийските игри в Рио де Жанейро- Александър Николов.

Успя в родната Варна през 2013 г. После буквално пое кръста си, бидейки уличен в употреба на забранени вещества. Изтърпя наказанието си и стана по-силен, за да стане първият българин, слязъл под 50 секунди на 100 м св. стил.

„Първоначално ми се стори много студена, но след първите метри вече не мислех за температурата на водата, а как да стигна пръв до Светия кръст“, заяви тогава възпитаникът на Никола Петров и ПСК Черно море.

 

 

Естествено вниманието на големите медии винаги се фокусира първо върху героя в София. Първият спасил кръста след възобновяването на традицията през 1992 г. е възпитаникът на ЦСКА и шампион при юношите Атанас Черепов.

 

Мястото на събитието е езерото Ариана до националния стадион „Васил Левски“, напълнено специално за събитието. После още една-две години ваденето на кръста в София ще се проведе тук, тъй като зиме е изпразвано, и ще бъде пренесено в квартал „Дружба“.   

 

„Имаше много народ, политици, известни личности, повечето от известните демократи като Филип Димитров и Стефан Софиянски. Участниците обаче бяхме само двама – аз и мой съотборник в ЦСК А – Мартин Стоянов. Впоследствие ритуалът натрупа популярност и стана доста непредвидимо кой ще извади кръста“, спомня си пред BGswim.com Атанас Черепов.

Същата година се запознава със спътницата в живота си – Даниела Борисова – бивша водеща волейболистка на Славия и майка на трите му дъщери. Категоричен е, че щастието го е споходило заради Светия кръст.

 

Благодарение на плуването се решава да скочи в „Ариана“. По време на тренировка на басейн „Червено знаме“ съюзният треньор към школата на ЦСКА Евгени Доброславски агитира младите състезатели да се пробват.

 

През следващите години много от „червените“ плувци скачат за кръста.

 

Успява приятелят на Черепов – Иван Гръблев, многократен шампион в бруста, бивш национал, а сега бизнесмен.

 

Любопитното е, че и двамата братя  на Гръблев – близнакът Мартин и по-големият Никола са вадили кръста. Направо си е уникално.

 

Преди две години щастливец в София стана също кадър на ЦСКА – Денис Белов, който се метна в езерото в „Дружба“ при краткия си престой София от САЩ, където живее от години.  

 

 

Друг  национал – възпитаникът на люлинската школа Тодор Тунов пък държи рекорда по най-много вадения на кръста. Беше най-бърз и съобразителен три пъти – 2000, 2001 и 2002 г.

 

Миналата година в Дружбенското езеро скочиха за кръста 57 ентусиасти. Най-съобразителен беше  18-годишният ученик от Търговско-банковата гимназия. Александър Лебешковски.

Познайте в кой клуб е тренирал? ЦСКА.

 

 

Във Варна празникът беше отбелязан с куриоз. 21-годишният спасител от Враца Тодор Дамянов извади кръста от морето край Първа буна. Спасителят, който учи право във Велико Търново, заяви, че е атеист.

„Не вярвам в Божията помощ за успеха си“, заяви Тодор пред варненския владика Йоан. Митрополитът обаче отвърна, че Господ си знае работата и по този начин опрости ловеца на кръста.

 

Историята

 

Български народен морски сговор (1920-1945) е организирала с огромен успех събирането на плувците, координацията им, тяхното извозване и надзор по време на ловуването на Св. Кръст.

Има документални сведения, че на Йордановден на буните край Варна в ледените води на Черно море са скачали по над 300 плувци, които са били наблюдавани от приблизително 45 000 зяпачи.

 

 

1931 г., село Габра (Чукурово), Софийско – местният ритуал Топеница, който се е извършвал на Йордановден. Снимка: „Изгубената България“

 

Подготовката

Преди да се хвърлят в ледените води смелчаците трябва да са минали медицински преглед. Да са подготвили телата си за ниската температура на водата.

Хората със сърдечно-съдови заболявания може да са край езерото, морето или реката единствено като зрители. По-добре е да се въздържат и възрастните хора, както и децата, чийто организъм няма достатъчно силна имунна система. Може да получат и крампа, която е първата крачка към давенето. 

 

Ентусиастите не трябва да употребяват предния ден алкохол. Предварително да огледат мястото, в което ще скочат. Да се уверят, че няма плитчина, подводен камък или счупена бутилка.

 

Днес да почерпят 150 хиляди българи

На Богоявление имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Йордаки, Йордалина, Богомир, Богослав, Богословина, Божислав, Божичко, Божия, Божко, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богомил, Богомила, Божидар, Божидара, Божидарина, Богослав, Богослава, Данчо, Данка, Дара.   

 

 

Традицията
 

На 6 януари – Богоявление или Йордановден, християните честват кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава, според евангелията, Светият Дух слязъл върху него в образа на гълъб и се чул глас от небето: „Ти си Моят възлюбен Син; в тебе е Моето благоволение“. Това е първото свидетелство, записано в Светите писания, че Христос е Божият син. Този момент слага и началото на служението на Христос.

 

По традиция на Богоявление се освещават и бойните знамена на Българската армия. Церемонията започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. На нея ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, министри и депутати.

 

Православната църква отбелязва Богоявление с празничен водосвет, след който свещеникът хвърля кръста. Млади мъже се хвърлят в студените води, за да го извадят. Вярва се, че който го извади, ще е здрав през цялата година. След хвърлянето на кръста във водата влизат  болни с надеждата да оздравеят. Накрая с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако времето на Богоявление е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. 

 

 

Стоян Допчев от плувен клуб Белмекен (Велинград) вади кръста през 2016 г. Треньорката в отбора Йорданка Пенина днес празнува имен ден. „Колкото и да беше студена водата, след хващането на кръста сякаш всичко се стопи и спхрях да чувствам студа“, коментира Допчев. 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар