Лидерите от Г-7 подкрепят провеждането на олимпиадата по план

 

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че групата на седемте водещи икономики в света Г-7 подкрепя пълното провеждане на Олимпиадата, но избегна въпроса за евентуално отлагане на Игрите заради пандемията от коронавирус.

 

Абе добави, че е казал на другите лидери на Г-7 по време на видеоконференцията: „Правим всичко по нашите сили, за да се подготвим за Олимпийските игри и искаме да ги проведем в тяхната цялост. Това ще бъде доказателство, че човечеството може да победи новия коронавирус“

 

Пълна олимпиада е това, към което се стремим. Ние ще дадем всичко от себе си, за да се подготвим за домакинство по график, така МОК да бъде сигурен, че можем да се справим с организацията на игрите, заяви министърът по олимпийските въпроси на Япония Сейко Хашимото. – Под „пълна олимпиада“ се разбира всяко състезание да започне навреме с публика по трибуните.“

 

Лидерите на водещите икономики са подкрепили идеята по време на видеоконференцията, която няма прецедент в историята. Вирусът засегна близо 180 000 души и взе 7 000 живота до момента.

 

Абе коментира ситуацията, след като шефът на Френския олимпийски комитет Денис Маселия заяви, че Олимпиадата няма да може да започне на 24 юли, както е планирана, ако пандемията от коронавируса не е стигнала връхната си точка до края на май.

 

„Усещането ми е, че ако все още сме в криза в края на май, не виждам как Олимпийските игри ще започнат навреме. Ако сме минали връхната точка и ситуацията се подобрява, ще изникнат въпроси около това кой се класира, но ще намерим възможно най-приемливото решение“, заяви Маселия.

 

Някои жители на Токио пък вече изразиха притеснения от възможността голям брой хора да пристигнат в страната, за да гледат Олимпиадата. „Ако трябва да бъда честен, дори Япония да се справи с кризата, ние не бихме искали да приемаме посетители от целия свят. Мисля, че е по-добре да провеждаме Игрите. Не може да жертваме живота на хората заради Олимпиадата“, сподели Коки Миура, служител в интернет компания.

 

Мнението на японците все повече отива към нежелание Олимпиадата да се състои на планираните дати. Проучване на националната телевизия NHK, направено между 6 и 9 март, показва, че 45% от анкетираните са против, а 40% са застанали зад идеята Олимпийските игри да се проведат тогава.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар