Лудият уикенд на плуването

 

Българското плуване не помни подобен потоп от добри постижения. За три дни в САЩ, Австрия, Швейцария и Бургас бяха покрити един норматив А и три норматива Б за олимпийските игри Токио 2020, бяха поставени времена, които гарантират 8 квоти за световното в Южна Корея през август и бяха поставени три изключително силни рекорда за мъже и общо 10 поправки в таблицата за родните върхови постижения. И в добавка – изгря нова звезда на небосклона на родното плуване.

Първо и най-важно – Антъни Иванов вече не е сам. В най-силния си стил бътерфлай талантът вече има сериозна конкуренция у нас. На състезание в Щатите Антъни постигна олимпийски норматив А на 200 м бътерфлай, което няма как да не направи подготовката му за игрите по-спокойна и целенасочена. Ден по-късно 16-годишният Йосиф Миладинов на турнира Мултинейшън в Грац записа чудовищно силното 52,32 сек. на 100 м бътерфлай. Това е време, което може да му донесе медал на почти всяко голямо състезание за мъже, а преди няколко олимпийски цикъла – и отличие на игрите под знака на петте преплетени кръга. Постижението е нов рекорд на България, като прати в историята върхът именно на Антъни Иванов (52,67 сек).

Третият пик за уикенда дойде от Цюрих, където Йордан Янчев стана първият българин, преплувал 200 в свободен стил под минута и 50 секунди. В първи пост на щафетата 4 по 200 на другия Мултинейшън при по-големите (до 18 г) Янчев записа 1:49,65 минути – също държавен рекорд за мъже. Така плувецът от Сандански на практика влезе в историята.

Йордан Янчев

Пак от Щатите дойде друга голяма новина –  Калоян Братанов счупи републиканския рекорд в най-късия спринт на 50 метра свободен стил – 22, 54 секунди!

Да обобщим – Антъни Иванов вече има стандарт А за Токио 2020, а с норматив Б са Янчев, Миладинов и Братанов. Отделно четиримата, заедно с Габриела Георгиева, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков и Светлозар Николов имат покрити нормативи за световното в Южна Корея през лятото. Възможно е отборът ни за шампионата на планетата да набъбне още, което да оформи и най-масовото родно участие на световно въобще.

През уикенда окончателно към най-добрите ни плувци се включи и Калоян Левтеров. 16-годишният състезател на „Славия“ спечели злато и сребро съответно на 200 и 100 м гръб в Грац, подобрявайки три пъти рекордите за юноши старша. Постиженията му – 2:02,75 мин. и 57,18 сек., вече са доста близо до държавните мъжки рекорди, с което Левтеров даде недвусмислена заявка, че има много големи възможности и върви по правилен път.

Лудият уикенд на плуването буквално изстреля най-добрите ни състезатели на друга орбита. Там, където са топ плувците на света. Въпросът сега е българите не само да останат там, а и да продължат радващия си възход.

 

Още коментари на Николай Кръстев – главен редактор на списание „Спринт“ четете ТУК

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар