Любо Епитропов ще плува в САЩ

 

Дебютантът на европейско първенство за мъже Любомир Епитропов ще продължи израстването си в елитното плуване в САЩ. Това ще стане в началото на следващата година, когато държавният шампион на 200 м бруст ще учи за вишист в американски университет.

Епитропов не разкрива засега името на учебното заведение, а само приблизителната локация – в източната част на САЩ.  Колебае се за специалността, може би нещо свързано с бизнеса и мениджмънта.

 

19-годишният талант, който на европейското първенство в Глазгоу е заявен за три дисциплини – 50, 100 и 200 м бруст трябва да си вземе изпитите по SAT и TOEFL, но практически това за него е формалност, тъй като е възпитаник на английската езикова гимназия „Проф д-р Асен Златаров“ в родния Велико Търново. Именно от старопрестолната столица тръгва плувната му кариера.

От година Епитропов се подготвя при Николай Вакареев и Вихрен (Сандански), където се събра отново с приятеля си от детинство Антъни Иванов.

 

Любопитно е сходството със спортния път на най-добрия ни плувец – от Велико Търново, в Сандански с поглед към САЩ. С едни и същи треньори и сходна страст – футбола. Фенове са на Реал (Мадрид), Кристиано Роналдо.

Любо симпатизира на националните отбори на Португалия и Испания. За тях вика на световното първенство в  Русия. В плуването и на двамата кумир е Майкъл Фелпс, но така е почти с всички изкушени от „синия“ спорт.

Любопитното е, че Любомир Епитропов започва сравнително късно да е занимава с плуване от трети клас. И макар да има спортен ген, това не е първият му спортен избор. Майка му е лекоатлетка, баба му волейболистка.

Именно заради любовта си към волейбола контузи ръката си през миналата година и не взе участие взе участие на Балканиадата за юноши в София.


 

С Антъни Иванов на европейското първенство за юноши в Унгария през 2016 г.

Първоначално високият 186 см търновец иска да става волейболист, каратист, футболист. В крайна сметка попада в басейна.

Под ръководството на Роза Георгиева стигна до държавни титли и националния отбор. Заедно с Антъни Иванов, Бояна Томова, Илина Йозова и останалите от силния набор 1999 г. Етър 2000 е един от факторите да се заговори за плуване във Велико Търново, където няма солидни традиции, ако не броим студентските шампионати.  

Впоследствие вътрешната конкуренция се засили с успехите на Царевец и Боляри 2009, където е друг обещаващ в таланта Здравко Баблаков. Задържането на местните перспективни състезатели в спорта и в следучилищна възраст обаче си остава проблем.

След поредната битка с Лъчезар Шумков

На миналогодишния отборен шампионат за мъже на 50-метров басейн в София Епитропов за първи път записа победа при най-големите – на 200 м бруст. Участва на световното първенство за юноши в Индианаполис (САЩ), предната година на европейското в Унгария.

С успехите пораснаха и амбициите на Епитропов. Повярва, че има потенциал за голямо плуване и след завършването на средното си образование. Прецени, че при липсата на вътрешна конкуренция, малък тренировъчен обем и наличната спортна база няма как да гони високи цели в родния Велико Търново. Да подобрява тънките технически моменти като старт, подводна част, обръщане.   

И така Епитропов реши, че най-правилното решение за него е да избере Сандански, Вихрен за отбор и Николай Вакареев за треньор.

В новия си тим не само започна да тренира при засилена вътрешна конкуренция, а увеличи обема и в кроула и останалите стилове, при това в спаринг обстановка със силни плувци като Антъни и старите кучета Венцислав Айдарски и Любомир Алексиев. Увеличи и работата на залата за обща физическа подготовка.

И резултатът не закъсня. Именно в Сандански през май на международния турнир „Спартак“ плува 200 м бруст за 2:13,76 мин. , покривайки норматив за европейското първенство в Глазгоу.

После на държавния шампионат в София, с участието на плувци от осем нации, триумфира със златото. Проведе на 50 и 100 м бруст поредните си силни битки с ветерана Лъчезар Шумков, който е с по-силните заявки в тези дисциплини в Глазгоу. Епитропов се позлати се и с щафетите на Вихрен.

Част от професионалното му израстване е лагерът, който проведе за европейското първенство. Тренира извън България в продължение на 20 дни, в хладна и гориста част на северозападна Гърция заедно с Антъни, бягайки от убийствените жеги в Сандански.

Макар и дебютант на състезание от такъв ранг, Епитропов не е притеснен.  „Гледам да не го мисля много, защото напрежението може да се отрази на представянето ми. Предпочитам просто да се фокусирам върху плуването си, а не да създавам големи очаквания. Не си поставям и далечни цели. Гледам да вървя крачка по крачка и този подход в психологически план работи за мен“, споделя пред BGswim.com Епитропов.

При първия си старт на 100 м бруст записа лично време 1:02,38 мин., завършвайки 38-о място.

Притежателят на над 150 медала (държи ги в една кутия) не е в стила да говори за дългосрочни цели, такава за него е дори темата за олимпийските игри в Токио 2020 г.

И не защото е суеверен. Напротив. Предпочита да вярва в себе си. И вярва, че е по-силите му на първо време да подобри националния рекорд на 200 м бруст от  2::11,94 мин., поставено от Михаил Александров на олимпийските игри в Пекин на 12 август 2008 г.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар