Майката на българското синхронно плуване

 

Първото, което се набива в съзнанието на човек след като се запознае с биографията на Бистра Димитрова, е нейната уникалност. Втора като нея в България, а и на Балканите в сферата на синхронното плуване, наистина няма. Именно защото е единствено нейното битие е трудно за описване. Макар и постигнала толкова много в житейското поприще тя не е от гръмогласните, нито е от онези, които постоянно се тупат в гърдите. Не можем да отречем, че неповторимата Бистра не страда от липса на самочувствие и си знае добре цената, но никога не парадира с това, а още по-малко да се хвали. Всъщност много малко хора познават истинската ѝ същност.

 

            Семейството    

 

Бистра Димитрова произлиза от славно спортно семейство. Тя е дъщеря на д-р Виргиния Михайлова – първата българска жена класирана на олимпийски финал в историята на българския спорт (лека атлетика, 4-та в дисциплината хвърляне на диск). Тя е носител на платинения „Орден“ на МОК за цялостен принос в развитието на международното олимпийско движение.

 

 

 

Баща ѝ д-р Георги Димитров, доктор е лекар, заслужил треньор и деятел на „Физическата култура“, като личен треньор на д-р Виргиния Михайлова. Като завеждащ отделение в националния медицински център „Дианабад“ д-р Георги Димитров въвежда периодичните и предсъстезателни прегледи за разрядни състезатели в системата на българския спорт.

 

Бистра Димитрова е майка на две чаровни близначки – Елеонор и Вержини Чакърови. Те са тенисистки с класация в световната ранглиста WTA на сингъл и на двойки. От 2013 г. следват „Международен бизнес“ в САЩ. Освен близначките тя има и син на 32 г., който се казва Константин Константинов. Синът на Бистра е бакалавър по „маркетинг“ и магистър по „финансов мениджмънт“. 

 

Поставя историческото начало    

 

Не е пресилено да се каже, че доц. д-р Бистра Димитрова е еквивалент на историческото начало на спорта синхронно плуване в България като професионална дейност.

 

От 1981 г. до 1993 г. тя изгражда българската система за държавни първенства по синхронно плуване към БФПС и изпълнява няколко отговорни управленски позиции паралелно: старши треньор, обучител на националните съдии в БФПС, преподавател в НСА, съдия републиканска, европейска и световна категория „А“ категория (единствена у нас), два мандата член на Техническия комитет по синхронно плуване към ЛЕН, супервайзер на ЕП’85 за състезанието по синхронно плуване в София и на Купа Европа група „Б“ през 1986 г., продуцент на БНТ за 7 водни спектакли, които са излъчени на живо и повторени над 50 пъти.

 

 

Нейният принос за развитието на международното синхронно плуване е високо оценен и отличен от МОК с диплом за цялостен принос със златен печат, подписан саморъчно от президента Хуан Антонио Самаранч.

 

Бистра Димитрова е една от малкото българки, които правят кариера на международно спортно ниво, но тази кариера не идва даром или с протежиране, а е следствие на упорита работа и доказан професионализъм. През 1985 г. в София се провежда европейско първенство по плувни спортове. България участва и в състезанията по синхронно плуване, като се представя добре на соло и на дует.

 

Първата национална шампионка Ирина Димитрова е представителката на България в дисциплината соло, а в състезанието за дует, нейна партньорка е Албена Габровска. В дисциплината ансамбъл България не участва. Супервайзер на състезанието е доц. Бистра Димитрова. ЛЕН дава висока оценка за организацията на състезанието по синхронно плуване и решава да включи български представител в Техническия комитет по синхронно плуване.

 

 

 

През 1986 г., след предложение на БФПС, доц. Бистра Димитрова е избрана единодушно за член на ТК по синхронно плуване в два последователни мандата. 

 

През 1986 г.  България  е домакин на Купа Европа група „Б“. Националният отбор печели отборно купата (сбор точки от изпълненията на 2 дуета, 2 сола и ансамбъл от 8 синхронистки). Този успех нарежда българската школа на 7-мо място в Европа, което е изключителен успех и доказателство за правилна методика на тренировка. Старши треньор на тима е вездесъщата Бистра Димитрова.

Приносът на българската школа за европейското и световното образование по синхронно плуване

 

Доц. д-рД имитрова разработва и акредитира програмите по синхронно плуване за образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ и „Магистър“ и образователна и научна степен „Доктор“. Тя е първият треньор с научна степен „Доктор“ на Балканите и в Европа до 1996 г. Висшата специалност на НСА се нарежда до днес втора в Европа след Франция и четвърта в света след САЩ и Канада.


Международен обмен и принос за развитие на синхронното плуване извън България

 

Към 2014 г. всички дипломирани треньорки по синхронно плуване на Балканите са завършили в класовете на доц. д-р Бистра Димитрова. Нейните дипломирани в НСА бивши шампионки са успешно реализирани треньорки у нас и по света: Австрия, Германия, Гърция, Кипър, Турция, Франция, Швейцария, Сърбия, Италия, САЩ, Канада, Кралство Мароко и др.

 

С активната помощ на Бистра Димитрова стартират първите отбори по синхронно плуване в Гърция и в Турция, чиито национални федерации продължават и до днес да се консултират с нея по проблеми свързани с теорията и методиката на спортната тренировка по синхронно плуване, проблемите на контрола, оценката, управлението и стрес адаптацията.

 

 

Радостина Драганова и Велика Камбурова са от най-изявените й възпитанички.

 

През 1991 г. доц. Бистра Димитрова е делегат на френската федерация по синхронно плуване в южна Франция, където отговаря за 15 клуба и включва като демонстрантки двете български шампионки Радостина Драганова и Велика Камбурова. Така в едни от най-тежките години на прехода (купонна система у нас) двете ни шампионки се подготвят за участието си на ЕП’91 в Атина, за сметка на френската федерация.

 

По същото време инициативен комитет от френски родители организира турне по воден спектакъл с автор Бистра Димитрова в 10 френски града с участието на над 70 синхронистки, а Радостина Драганова и Велика Камбурова са примите на тази „Водна феерия“.

Днес Бистра Димитрова привлича и образова младите хора в Аква практиките

 

Пионер на Аква практиките и водната гимнастика е синхронистката царица Естер Уилямс, която изпълнява хореография плувайки в дует с Джони Вайсмюлер – изпълнител на ролята на Тарзан. Така тя се превръща в основоположник на олимпийския спорт синхронно плуване, за телевизионни и филмови пищни водни спектакли и на аквааеробиката като специфични форми на упражнения и геометрични форми във вода.

 

Тези престроявания и упражнения на различно ниво спрямо водната повърхност (под-на-над), се наричат в синхронното плуване „Роза”, „Цвете”, „Делфинови осморки” и т.н., а в аква практиките се проявяват в различна степен в съдържанието на кардио-програмите по аквафитнес, акваджогинг, аквааеробика, водна гимнастика или акваджим, акваденс или аквайога, но всички упражнения се извършват във вода, и са предназначени за превенция на здравето на здрави или с хронични оплаквания лица. Единствената разлика е в кардио режима, определящ се от специализираната интензивност на програмата.

 

 

 

Майка е чаровните близначки Елеонор и Вержини Чакърови, които избраха тениса.

 

Доц. д-р Бистра Димитрова използва експертизата си за да вплете елементи от подготовката на елитните синхронистки в полза на здравната превенция чрез аква практики и SPA&Wellness въздействия и методики. Освен програмите по синхронно плуване, в последното десетилетие тя е основен автор на специализираните програмите и учебните помагала на НСА „Васил Левски“ в образователна и квалификационна степен „Магистър“  по специалностите: „Спортна анимация в туризма“, „SPA култура, източни и аква практики“ и „SPA култура, хидро, лито и таласо практики“. От октомври 2013 г. тя е автор на онлайн учебник по синхронно плушане, качен на виртуалната платформа на НСА.

 

 

 

Това е Бистра Димитрова


Основател на спорта синхронно плуване в България и на Балканите

Посланик на ООН по спорт за социално развитие

Посланик на МОК за олимпийския спорт синхронно плуване

Експерт-оценител на Генерален директорат „Наука“ в Брюксел

Международен консултант по SPA&Wellness

Съветник по евроинтеграция в Министерство на младежта и спорта

Международен координатор на европейски и международни проекти

Член на работната група на МИЕТ за новия Закон за туризъм

Член на Националния комитет „Жени и наука“

Хабилитиран преподавател в НСА „В. Левски“ с научно звание „доцент“ и научна степен „доктор“

Очаквайте историята на синхронното плуване у нас!

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар