Марк Шпиц празнува 70 г. (видео)

 

Марк Шпиц – един от титаните на световното плуване, празнува 70-годишен юбилей.

Фамозният американец бе считан за най-великия в спорта си до появата на Майкъл Фелпс, печелейки в Мюнхен през 1972-а седем титли с толкова световни рекорди.

 

И това уникално постижение винаги се асоциира с две марки – прословутите му мустаци и банските Speedo. Точно този модел плувки на сини, червени и бели райета и огромни звезди се търгуват при начална цена в интернет от 410 долара.

Няма как да не сте ги забелязали на прословутата фотосесия за „Спортс Юлюстрейтид“, на която Шпиц позира със седемте си златни медала от Мюнхен.

 

 

Иначе историята за прословутия му мустак си заслужава да бъде прочетена. Пуска ги в началото на 1972 г. без конкретна причина, по-скоро е подвластен на манията по „Бийтълс“.

 

Възнамерява да ги обръсне преди олимпийските квалификации в Чикаго, но щом пристига разбира, че те са водеща тема. „Въпросът с мустаците се бе превърнал в истерия, защото друг елитен плувец преди мен не си бе пускал. Реших, че те са достатъчно разсейващи, за да ми дадат предимство пред конкурентите.

 

 

Красивият калифорниец пристига в Мюнхен седмица преди олимпийските игри и тъй като желае да тренира по-рано, моли треньорите на големия съперник СССР да поплува десетина минути в техен коридор.

 

 

„Забелязах, че всички от щаба на руснаците се бяха позиционирали пред подводните люкове, за да наблюдават техниката ми. Треньорът, който говореше английски, ме попита дали не ми  пречат мустаците. Бях решил да ги обръсна още същата вечер, но в този миг осъзнах, че ситуацията от Чикаго се повтаря и те ще бъдат моето предимство“, разказва Шпиц.

Американската торпила стъписва съвсем щаба на „сборная“, завявайки, че мустаците не само не му пречат и не създават допълнително съпротивление, но са неговото предимство.

Отклонявали водата далеч от устата му, давайки му по-добра плавателна позиция, с който бил счупил няколко световни рекорда предния месец.

На следващата година по време на първото световно първенство в Белград всички мъже в плувния отбор на СССР са с мустаци. 

 

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар