Мъдростта на легендите (I част)

 

Всеки плувец преминава през трудни и тежки моменти на разочарование, както и през значими мигове на триумф. Голяма част от елитните състезатели са се сблъсквали точно с такива проблеми, за да се превърнат в това, което са. Има какво да научим от тях не само в басейна, а и извън него.

Как да преодоляваме провалите, които ни мъчат. Как да не летим в облаците след големи успехи. Как да задаваме целите си. Как да се превърнем в по-добри плувци и хора.

Ето някои вдъхновяващи съвети и уроци от големите майстори на синия спорт.


Майкъл Фелпс: Защо го правиш?

Всяка сутрин се будим от дразнещото звънене на алармата, а желанието ни да останем в леглото още малко е огромно. Когато се борим със сутрешното ставане много често търсим причина, за да поспим още няколко минути.

„Записвам своите цели на лист хартия, за да мога да ги виждам и когато сутрин ставам, знам какво преследвам и защо го правя“, споделя Фелпс.

Плуването е изключително труден спорт, а част от неговото естество са ранните ставания, двуразовите тренировки, тежките серии в и извън басейн. Това, което го прави още по-труден е да не знаем причината и целите, които се опитваме да постигнем.


Джанет Евънс: Величието изисква жертви

Много хора смятат, че най-добрите плувци притежават дарба и това е основната причина поради, която успяват. Това съвсем не е така. Всеки трябва да жертва нещо от живота си, за да се превърне в легенда – късните вечери с приятели, купони, празненства и др. Всички великани на плуването са пожертвани за нещо друго, нещо много по-голямо – мечтите и амбициите.

Джанет Евънс често прави серии от сорта на 20х400 съчетано, за да достигне до олимпийските и световните рекорди, които държеше в продължение на десетилетия. В най-силните си години прекарваше по 35 часа седмично в басейна. Колко от нас могат да се похвалят с подобна рутина и колко от нас биха жертвали толкова много за своите цели?


Адам Пийти: Оставете плуването в басейна

Адам Пийти е еталон в спринтовия бруст – същинско чудовище. Когато човек го гледа с каква мощ плува ще си каже, че тренира 24/7, за да постига тези успехи. Истината е малко по-различна.

Да, той се разцепва от тренировки, но в момента, в който излезе от басейна, тотално забравя за него. „Когато видя родителите ми да гледат записи на мои състезания, веднага карам да ги изключат.

Няма да мога спра да мисля цяла нощ за тях и вместо да събирам сили за утрешния ден, аз ги губя“, споделя британският лъв.

Разбира се, това не означава, че трябва да се тъпчем с вредна храна или да ходим по купони вечерта преди състезание. „Когато тренирам, трябва да съм изцяло концентриран върху тренировката, а когато приключи, тотално изключвам“, допълва Пийти. Не трябва напълно трябва да забравим за спорта и целите, които гоним, а че трябва да намерим баланса, за да можем да тренираме на по-високо ниво.


Кейти Ледецки: Провалът не е загуба

Американската плувкиня тръгва на състезание с много интересно намерение – да се провали. Звучи доста интригуващо. Когато е на тренировка, тя полага максимални усилия и твърди, че когато се проваля там, това я прави по-добра плувкиня. Нейният треньор Брус Гемъл казва следното за Ледецки: „Тя е човекът, който се проваля най-много на тренировка, а понякога положението е катастрофално.

Опитва се да поддържа състезателно темпо по време на някоя серия и окапва на средата, но това не я спира. На следващия ден се опитва пак и на по-следващия докато накрая не го направи. Такава е от самото начало.“


Дара Торес: Не се влияйте от чуждото мнение

На 14-годишна възраст Дара Торес счупи първия си световен рекорд, а на 17 спечели първото си олимпийско злато. След като окачи банските на пирона направи завръщане на 32 години, за да спечели още пет олимпийски медала в Сидни 2000.

След повторно прекратяване на кариерата за пореден път се завърна, за да добави още три сребърни медала от Олимпийските игри в Пекин 2008, когато бе на 41 г. Всичко това го направи пред очите на хората, които  твърдяха, че е няма да успее заради възрастта си.

„Водата не знае на колко години си“, смее се Дара. Много хора ще имат съмнения за успехите и целите, които преследваме, но това не трябва да ни пречи, а само мотивира.

Очаквайте втората част

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар