Мъдростта на легендите (II част)

 

Всеки плувец преминава през трудни и тежки моменти на разочарование, както и през значими мигове на триумф. Голяма част от елитните състезатели са се сблъсквали точно с такива проблеми, за да се превърнат в това, което са. Има какво да научим от тях не само в басейна, а и извън него.

Как да преодоляваме провалите, които ни мъчат. Как да не летим в облаците след големи успехи. Как да задаваме целите си. Как да се превърнем в по-добри плувци и хора.

Ето втората част от вдъхновяващи съвети и уроци от големите майстори на синия спорт:

 

Антъни Ървин: Не се сравнявайте с другите

Антъни Ървин е добре известен със своите значими успехи в спринтовия кроул. Когато се завърна в басейна през 2012-а, след близо 10-годишно отсъствие, негов съотборник и приятел е друга значима фигура в кроула – Нейтън Ейдриън. Ейдриън е висок 1,98 м и тежи 100 кг, докато Ървин е 1,91/79. Те са напълно различни физически.

Един ден докато тренирали във фитнеса Ейдриан правил лежанка със 160 кг, което изумило и разочаровало Ървин. Когато си тръгвал от тренировка, той споделил опасенията си на треньора. „Край, това беше, няма да успея. Как да се състезавам срещу човек като него…?“

Да се сравняваме с другите е напълно естествено и може да бъде много полезно, когато го използваме, за да се мотивираме. Но когато се съсредоточаваме върху това, което другите могат много по-добре от нас забравяме какво ние можем по-добре от тях.


Кейти Ледецки: Няма прахосана тренировка

Всеки плувец има онези неприятни и тежки моменти, в които не се чувства добре в басейна, не хваща водата, уморен е или просто серията не се получава както трябва. Да се предадем в този момент е най-пропиляната тренировка, която можем да имаме. Имам хубави дни, които ги превръщам в уникални и лоши, от които се опитвам да извлека максимална полза“, споделя рекордьорката.

https://www.youtube.com/watch?v=5pruxGd67fQ

Когато ни връхлетят подобни неприятни дни трябва да се фокусираме върху детайлите в плуването, за да станем по-добри плувци.


Нейтън Ейдриън: Визуализирайте най-доброто си състезание. Резултатите няма да закъснеят

Хората се фокусират върху целите си по различен начин. Винаги трябва да знаем какво целим и какво искаме да постигнем. „Винаги си представям как ще премине идеалното за мен състезанието. Правя това всеки ден и давам всичко от себе си, за да го постигна“, споделя Ейдриън.


Кейлъб Дресъл: Отразявайте прогреса си

Има много аксесоари, които могат да направят плувецо по-добър – плавници, педълси, парашути и др. Знаете ли какво, наистина, може да помогне на един плувец? Дневник. Новата мегазвезда на американското плуване Кейлъб Дресъл води такъв дневник още малък.

Един от неговите треньори – Джейсън Каналог, му препоръчал да го прави. „Кейлъб изписваше цели страници с всяка една своя тренировка и как се чувства след нея“, споделя спецът.

Много плувци си записват тренировките, които правят, но не и начина, по който протичат, как са се чувствали след нея и възможните причини поради, които нещата са протекли по този начин.

https://www.youtube.com/watch?v=BBATJ-_tqsE


Джейсън Лезак: Борбата никога не е приключила

Вероятно, когато чуем Джейсън Лезак първото, което изскача в главите ни е онзи неповторим и уникален финал на 4х100 кроул в Пекин 2008. Лезак буквално направи невъзможното тогава. Американецът, който плуваше на последния пост напълно унищожи френския световен рекордьор Ален Бернар и донесе златото на САЩ. „Борбата никога не е приключила. Не се предавайте“, съветва Краля на щафетите.

https://www.youtube.com/watch?v=8BrRIZFk7O4


Александър Попов: Техниката е от феноменално значение

Няма плувец, който да не е чувал за Александър Попов. Близо десетилетие той доминираше спринтовия кроул, печелейки всичко възможно. Най-важното за руската ракета е перфектната техника. Неговият треньор Генадий Турецки често му давал по 5 км кроул за техниката, за да може да изпипа всеки детайл. Казвал му да плува технически правилно или въобще да не плува.

 

Владимир Салников: Нужно е време, за да постигнем целите си

През 1980 г. на олимпийските игри в Москва, изключителният Владимир Салников стана първият плувец, слязъл под 15 минути на 1500 кроул. Въпреки че спечели златото, не се чувствал победител. Твърде много държави бойкотираха игрите. Четири години по-късно, соцлагерът направи същото в Лос Анжелис, но Салников не спря да тренира.

През 1988 г. плувната федерация на СССР не иска да праща Салников на игрите в Сеул. Нямал шансове за медал. Въпреки всичко и всички, Ленинградският експрес продължил да упорства и участва на игрите. Именно тогава спечели най-ценното си златно отличие, побеждавайки във финала на 1500 м кроул.

Вечерта след финала, когато се върнал в олимпийското село, получил бурни овации от всички олимпийци за своето постижение. „Понякога пътят към целта може да отнеме повече време, което пък ще я направи по-сладка“, обобщава Салников.

 

Вижте първата част

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар