Мистър BGswim Цанко Цанков: Общинската помощ прави клубовете силни

 

Първият носител на титлата Мистър BGswim.com Цанко Цанков е универсална и впечатляваща личност. Трикратен медалист е от световното първенство по плуване за ветерани от Будапеща през лятото, но на 30 години продължава да печели титли и медали от държавните шампионати. Бургазлията пали и учи на любимия си спорт малчуганите, но доходите му са от собствена фирма, изявявайки се като хидроинженер.

С каквото и да се занимава обаче, Цанко Цанков използва всяка възможност да популяризира плуването. Показва го и с победата си на конкурса BGswim.com, организиран от едноименния сайт и ЕС Медиа, но най-вече чрез успехите си. А визитката му си я бива.
 

Многократен държавен шампион е при мъжете на двата басейна. При това в цели 6 дисциплини (100 и 200 м бътeрфлай, 100, 200 и 400 м съчетано и на 50 м гръб).

Състезавал се е на европейското първенство за юноши в Будапеща през 2005 г. Трикратен бронзов медалист е от Балканските игри в Питещ (Румъния) през 2005 г. Записал е и национални рекорди. Индивидуален на 100 м съчетано от 2003 г. при юношите старша (1:00,09 мин.). И при мъжете – клубен със смесената щафета 4х100 м на Дамини-ЛВ (Сф).

През 2013 г. участва на XXVII на Универсиадата в Казан (Русия) като първия студент от УАСГ, стартирал в такъв форум от основаването на Университета през 1942 г.

Открит за плуването от Мария Чалъкова като възпитаник на Черноморец, Цанков тренира в продължение на 10 г. при Кристиян Минковски в Дамини ЛВ, а в момента личен наставник му е Красимир Захов, а клубът НСК Олимп.  

 

– Цанко, в спорта класациите се определят от постиженията. Победата в конкурсна надпревара какво дава?

– За първи път в живота си побеждавам в подобен тип надпревара. В спорта съм свикнал да разчитам основно на собствените си сили по време на дадено състезание. В конкурса Мистър BGswim.com ситуацията е различна и резултатът в голяма степен зависи от подкрепата и одобрението на хората, които са гласували. Точно поради тази причина, искам да изкажа благодарност на всички, които са дали гласа си за мен и по този начин са ми отредили първото място.

Поздравявам останалите колеги плувци, които участваха в класацията. Благодаря на олимпийската ни шампионка и генерален секретар на Българската федерация по плувни спортове г-жа Таня Богомилова и на големия Петър Стойчев, че отделиха от времето си и уважиха събитието.

 

 

Награди го Таня Богомилова. Снимки: Тони Тончев, Ивелин Солаков, Евгени Цеков, Делян Господинов и личен архив

Така или иначе всички знаем, че плуването е един от спортовете, който развива човешкото тяло най-комплексно и най-добре. Красотата и хармонията са залегнали в основата на спорта още от древни времена.

Надявам се тази класация да стане традиционна за нашия спорт и да успее по-скоро да ни обедини като плувна общност, а не обратното.

– Троен медалист си от световно за ветерани, но не спиращ да участваш и на държавните шампионати, плувайки с по 15-години по-млади съперници. Какво ти дават отличията от двата типа състезания?

За мен беше истинско предизвикателство да се опитам да спечеля медал от световното първенство за ветерани в Будапеща. Радвам се, че успях да постигна тази цел.

При участието ми в държавните шампионати отличията ми носят удовлетворение, но най-вече се радвам, когато успея да подобря своите лични постижения в отделните дисциплини. Все пак не мога да избягам от състезателната си същност и всяко една надпревара ми носи положителни емоции.  

– У нас битува погрешното схващане, че ветеранското плувне е занимание за нереализирани състезатели. Как би обяснил магията на мастърския спорт? Как се гледа по света на него?  

– Плуването е социален феномен и е един от малкото спортове, който може да бъде практикувано през цялата продължителност на човешкия живот. Точно поради тази причина се превръща в един от основните фактори за запазване на здравето и работоспособността на човека с напредването на възрастта.

 

Мастърското плуване не трябва да се подценява. Вижда се, че в последните години то набира голяма популярност по цял свят. И това води до рязкото увеличаване на нивото на конкуренция.

Международните форуми се провеждат на много високо ниво от гледна точка на условия и организация, особено откакто се провеждат под ръководството на ФИНА.

 

Мисля, че в България подценяваме мастърското плуване типично по нашенски. За да илюстрирам разликата в начина на мислене, ще разкажа следния случай.

 

Със сребърния медал от световното първенство за ветерани в Будапеща

По време на световното първенство в Будапеща през лятото имах възможност да разговарям с американския плувец Ричард Джеймс де′Лейзи. Роден е през 1946 г. Състезаваше се в група 70-74 г. Спечели сребърен медал на 200 м свободен стил.

Сподели ми, че при завръщането си в САЩ ще бъде посрещнат и поздравен още на летището от представители на общината, а в края на годината всички медалисти от американския отбор ще бъдат поканени на прием в Конгреса, където те биват сочени като пример за подражание на по-младите и символ на човешката воля и дух.

– За теб кои са големите проблеми в българското плуване?

– Въпреки че виждам някой положителни тенденции в развитието на българското състезателно плуване, смятам, че имаме сериозни резерви в доста области. На първо място бих искал да видя един много по-сериозен и мащабен мениджмънт.

Притежаваме прекрасни млади състезатели. Можем да споменем феноменалния Антъни Иванов, Петър Божилов, Йордан Янчев, Диана Петкова, Габриела Георгиева и доста други. Техните големи успехи заслужават да достигнат до много повече хора.

 

 

С Мис BGswim.com Никол Кошеджийска и президента на НСК Олимп Емил Милков по време на гала вечерта

Представянето и рекламирането на нашите успехи пред широката общественост, ще доведе до повишаване на интереса към плувния спорт като цяло.

А повишаването на интереса винаги носи допълнителни доходи. Това ще ни даде възможност да не разчитаме основно на държавният бюджет за финансиране на българското плуване а да привлечем допълнителни средства и сериозни спонсори.  

– Като човек от морето как би обяснил бума в резултатите на морските клубове и тези от източна България изобщо?

На първо място и във Варна и в Бургас има млади, амбицирани и можещи треньори, които са в крак със съвременните тенденции в състезателното плуване. Високите резултати в голяма степен са резултат на тяхната всеотдайна работа.

Втората важна причина е организацията на дейността на спортните съоръжения. Всички основни плувни басейни в Бургас са собственост на общината и се поддържат от нея.

Управата на града води политика за подпомагане на „сините“ спортове и наемите, които плащат клубовете са в пъти по-ниски от тези в столицата. Това прави плуването много по-достъпен спорт. Дори и за хора с по-ниски доходи.

Третата причина е самото отношение на децата и родителите към спорта. С впечатлението, че и във Варна и в Бургас много по-голям процент от децата, които се записват да тренират плуване, поемат по пътя на високото спортно майсторство.

– През последните години работиш и тренираш в София. Защо столицата при толкова много деца изостава? Как може да дойде промяната?

– Този въпрос по смисъл е много тясно свързан с предходния. Първо, в София броят на плувните басейни, които могат да се използват за тренировки е недостатъчен в сравнение с населението на столицата.

 

Второ, като изключим НСБ „Диана“, всички останали тренировъчни плувни басейни са в частни ръце. Собствениците и управителите на тези басейни, които са едновременно бизнес притежатели и инвеститори имат полза да получават по-високи доходи от тези съоръжения.

Поради тази причина цените и наемите се определят на чисто пазарен принцип без намеса на държавата и общината. Това прави цената на услугата плуване доста по-висока и дори недостъпна за хората с по-ниски доходи.

На почетната стълбичка с Антъни Иванов

Третата причина София да изостава при толкова много деца според мен е проблемът с разстоянията и придвижването. Много родители са затруднени да водят и прибират децата си от плуване.

И четвъртата причина е самото отношение на децата и родителите към спорта. В София много по-малък процент от малчуганите поемат по пътя на сериозните тренировки.

Повечето от тях искат просто да се научат да плуват.

– На какво учиш малките си възпитаници?

– Радвам се, че имам възможност да предам уменията си в плуването на децата. На първо място искам да ги науча на любов към плуването. Искам то да им харесва и да идват на басейна с желание и усмивка. Да се превърне в техния спорт.

 

На второ място искам да ги науча на организация и дисциплина. Все качества, които ще им бъдат полезни винаги в живота. Истинско удовлетворение изпитвам, когато видя, че съм успял да науча едно дете да плува красиво и правилно. Знам, че това са умения, които ще му останат за цял живот.

 

Всички колеги в НСК Олимп, начело с президента Емил Милков, работят на много високо ниво. Радвам се, че съм заобиколен от професионалисти и хора, от които мога да науча много.

– Яркото доказателство, че можеш да останеш в басейна и след 30 години, работейки. При това професия нетипична за спортист – хидроинженер. Защо избра реализация точно на това поприще?  

– Завършил съм  специалността „Водоснабдяване и канализация“ към Хидротехническия факултет при Университета по архитектура, строителство и геодезия. От 3 години ръководя собствена фирма, която оперира във ВиК сектора.

Тренирам сутрин на комплекс „Спартак“ и след това отивам на работа в кабинета си, който се намира в Ректората на УАСГ.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар