Мъжки пробив в артистичното ни плуване

 

22 август 2020 г. е двоен исторически ден за българските сини спортове, след като Цанко Цанков постави световен рекорд за дълго плуване в басейн в Бургас, а във Варна за първи път момче участва на държавно първенство по артистично плуване.

 

При това взе медал.

Направи го Иван Наков със състава на Левски Спарта 2000 (София) в комбинираната програма при децата – до 12-годишни.

Столичният тим, ръководен от Валентина Богачева, стана трети.

Шампион е Аква Спорт, следван от друг варненски тим – Албатрос.

 

 

Любопитното е, че роденият през 2008 г. Наков игра в състава със сестра си Йорданка Накова, която участва и на соло.

Състезатели са на Диана Таванарска, която по време на шампионата празнува рожден ден.

 

Иван се приобщил към отбора, учейки се на плуване на столичния басейн „Спартак“. Без натиск, без да го увещават.

Харесало му, било му е интересно, а и сестра му тренирала в отбора.

 

Треньорският щаб на Левски Спарта 2000 е убеден, че участието на Иван Наков е голямата стъпка не само за клуба, но и за артистичното плуване в България.

 

 

До края на годината предстои гласуване в Лозана за приемането на смесените дуети  в олимпийската програма от игрите в Париж през 2024 г.

Миксираните тандеми дебютираха официално на световното първенство по плувни спортове в Казан (Русия) през 2015 г. Тогава бяха раздадени първите комплекти медали. Нововъведението бе посрещнато със смесени чувства, но все пак положителните преобладаваха.

 

 

Още преди Казан иновацията получи мощна подкрепа от митичния президент на Унгарската федерация по плуване Тамаш Гярфас. Написа нарочна статия в официалното списание на ФИНА (Международна федерация по плуване за аматьори), в която горещо се застъпи за тази нова плувна атракция.

 

Патосът на Гярфас се изграждаше върху тезата, че цялата човешка история, а плуването безспорно е част от нея, се гради на взаимодействието между мъжа и жената. За маджарина смесените дуети са уникален шанс за плувните спортове да повишат своята популярност.

 

Иначе на държавното първенство по артистично плуване във Варна участват 215 състезатели от 8 клуба.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар