На Олимпийския басейн в Мюнхен – Марк Шпиц!

 

OLYMPIA SCHWIMMBAD MÜNCHEN
Вчера ми се обадиха от Мюнхен, по-точно от Олимпийския басейн. Няма друго място в този прекрасен град, което повече да обичам от Олимпийския басейн.
Влизаш и топлият въздух и влага те удрят в носа. Въпреки хилядите преплувани километри и клетви, че никога няма да вляза в басейн повече, наркотикът басейн и вода не ме пуска. И така ще остане.
Изненадата беше наистина голяма, тъй като поводът беше не друг, а за мен най-големият – MARK SPITZ!
7 златни медала в този басейн на идола на моето поколение – самият Марк Шпиц.
Който идва често в Мюнхен (има си хас, да не е така).
Този път е поканен от Общината на града поради предстоящата 50-годишнина от Олимпийските игри 1972 и от построяването на Олимпийския басейн в Мюнхен.
По думите на много специалисти това е най-хубавият басейн в света! Аз съм виждал сигурно стотици такива басейни и с две ръце и сърце се съгласявам.
Тази година завършиха (без да са го затваряли…) за около 30 милиона евро подмяна на дъната на двата 50-метрови басейна от плочки на метал. Така също и дъната от бетон на алуминий (между другото – дъната са подвижни…). Но това не е тема сега тук.
Mark Spitz е темата и неговото влияние върху нас и мен тогава… и неща, които може би не са толкова известни за него.
Това, че спечели 7 златни медала в Мюнхен, е отдавна познато. Иска ми се няколко други интересни и малко познати факта за моя и на моето поколение кумир – Шпиц, да споделя тук.
Вчера ме попитаха, какво да му предадат от мен, ако е възможно?
Казах им, че 1972 година пуснах аз и хиляди по света заради него мустак. Бих се радвал поне веднъж той да пусне заради мен сега брада!
Това е в кръга на шегата, разбира се.
Шпиц е роден в на 10 февруари 1950 г. в Модесто, Калифорния. Явно и зодията му, освен мустаците, му е помогнала, за да е като делфин във водата: Водолей – вода, въпреки че е и въздушна зодия…
Израства Шпиц обаче в Хавай и още там по плажовете прави впечатление на изключителен талант в плуването.
Държи, когато е 10-годишен, цели 17 рекорда на Щатите (за възрастта си), печели едва 15-годишен в Израел на много престижното състезание на „Макаби“ (т. нар. Макабиада). Печели и на още много места по света, едва ли не навсякъде. Майка му е еврейка, а той има късмет, че по време на атентата в Мюнхен 1972 срещу израелски спортисти и отвличането им, плуването току що е завършило и го евакуират веднага в Лондон.
Завърнал се от Хавай, отива в Санта Клара, Калифорния, и там поставя няколко световни рекорда. Имах щастието и желанието през 1994 година да посетя Санта Клара и не можех да не отида да видя басейна.
Заприлича ми на нашия във Варна. На входа грееха купи и имената на плувци, направили световни рекорди точно там. Шпиц, Дон Шоландър, Деби Майер, Джон Нелсън, Майк Бъртон и кой ли не още…
Шпиц едва на 18 години и вече е фаворит за 6 златни медала на олимпийските игри в Мексико 1968. Но по неговите думи от прекалено голямото очакване психически не е издържал. И спечели само два златни медала, и то от щафетите..
Разочарован се завръща и се мести от Калифорния в Индиана при Тне Doc – Доктор Джеймс Каунсилман. Това според Шпиц е било неговото най-добро решение.
Същият този Doc Джеймс Каунсилман беше 1977 г. на Универсиадата в София и аз лично му зададох на една пресконференция с него следния въпрос:
– Може ли да ни дадете тренировъчните плановете на Марк Шпиц преди олимпийската 1972 година.
Колко наивен съм бил аз, малкият Краси, макар и с мустак.
Отговорът му бе следният:
– Мога да ви дам всички негови планове, но Марк Шпиц е един талант на столетието…
И ми се усмихна бащински…
А аз почти се просълзих, че не съм такъв явно.
За жалост (тогава беша така) за нас, плувците, Шпиц се отказа веднага след игрите в Мюнхен, едва на 22 години. „Исках да печеля пари” са неговите думи за решението му.
Естествено, спечели много от реклами и филми. Дори по подобие на неговия голям предшественик Джони Вайсмюлер, който изигра ролята на Тарзан в много филми. Между другото, Вайсмюлер е бил по време на Олимпийските игри в Мюнхен на трибуните на басейна и е гледал Шпиц…
Щпиц завършва медицина- зъболекар, но печели освен от реклама като брокер за недвижими имоти. Продал е къщи на Клийнт Ийстууд, Силвестър Стълоун и Арнолд Шварценегер..,
Първото нещо, което си е купил след олимпиадата, е яхта и я кръщава на името на жена си Сузана.
На 41 години през 1992-а получава предложение за 1 милион долара от филмов продуцент (Грийспан) ако успее да се класира за олимпийските игри в Барселона. Не му достигат 1,8 секунди на 100 делфин само (имайки предвид годините му…).
Кумир на нас, на мен, а и на немалко жени тогава, а предполагам и днес.
 
Цункам ви, ПЛУВАЙТЕ!
Водата е здраве, ПЛУВАНЕТО Е ЖИВОТ, а ЖИВОТЪТ може и да е готин понякога…
Ако умеете да си го направите, ще е дори ВИНАГИ готин!
Ваш
Краси Енчев
 
Текстът е препечатан от профила на Красимир Енчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Вашият коментар