На плувния турнир „Замората“ падна рекорд на 40 г.

Турнир Замората

Рекорд на 40 години с участието на емблематични имена падна на „Замората“ – най-дълго провеждания турнир по плуване в България след промените.

Направи го щафетата на Левски – отборът, който организира за 24-и път международната надпревара на столичния басейн „Спартак“.

Рекордът е клубен и е на 4 по 100 м св. стил за девойки младша възраст. Мирослава Николова, Стефани Кременлиева, Свилена Братоева и Ния Дянкова фиксираха 4:11,70 мин.

Предишният стандарт бе на квартета на Локомотив (Пловдив) – 4:12,33 мин. от 7 август , и бе поставена на далечния 7 август 1982 в полския град Освиенцим.

Три от плувкините бяха водещи фигури в силното ни плувно поколение през -80-те години – Ваня Аргирова, Румяна Каварджикова и Антоанета Струменлиева, а на трети пост скача Джени Чомакова.

Иначе Левски оглави класирането по медали на турнира в памет на големия треньор Стефан Попов-Замората с 47, 21 от тях златни. Нерея е на второ място (21, 11), а тройката оформи НСА (35, 9).

Близо 500 състезатели от 39 клуба участваха в надпреварата, включително от Република Северна Македония и Сърбия.

Турнирът бе в пет възрастови групи от 8-годишни и по-малки до юноши и девойки старша.

Най-много медали – по 6, взеха Венета Кръстева (НСА), Йоана Глушкова (Пирин, Благоевград), Миа Апостолова (Левски) и Цветомира Боянова (Спринт, София).

Най-титулувани с по 5 първи места са родените през 2012 година Ралица Тинова (Нерея, София – р. 2012) и Томас Станимиров (Пирин).

Общо 8 плувци извоюваха по 5 и отличия.

Състезателите с най-високи постижения във всяка възрастова група в двата пола получиха купи.

Петър Стойчев връчи част от наградите, а на откриването бяха служебният спортен министър Весела Лечева, председателят на БФПС Георги Аврамчев и генералният секретар Димитър Бобев.

„Стана много интересен и оспорван турнир във всички възрасти. Всяка година нивото на младите плувци се повишава и резултатите са показател за това. Рекордът, който беше подобрен е доказателство, че се работи правилно по клубовете и така трябва да бъде. Радостен съм, че видях много талантливи деца и дано един ден да бъдат състезатели, които да прославят България по света“, заяви Стойчев, който благодари на екипа на Левски, на треньора си Красимир Туманов – създател на турнира, на БФПС и на спортното министерство.

Догодина турнир „Замората“ чества четвърт век.

Стойчев допълни, че Левски подготвя голяма спортна изненада на басейн „Спартак“ по коледните празници.

Снимка: Евгени Цеков, Spotrtsgallery.eu

Резултати, статистика и класирания ТУК