Най-бързият българин в малък басейн студент в Йейл

 

Най-бързият българин на малък басейн Дениел Нанков, е приет в един от най-престижните университети в света Йейл, САЩ.

Плувецът на ПСК Черно море (Вн) разкри новината в клубния сайт www.swimming.bg.

Нанков, който ще дебютира в Будапеща на световно първенство за мъже, завърши тази година с отличие Математическата гимназия във Варна.

Дени, както го наричат приятелите, ще прекрачи прага на Йейл – Алма матер на петима американски президенти, през 2023 г., защото преди това го очаква още едно предизвикателство.

“Гордея се, че завърших МГ „Петър Берон” във Варна, едно от най-елитните средни училища в България. В момента със семейството ми се подготвяме да отпътуваме за Америка. Заедно с моите родители решихме да продължа своето образование там. Безкрайно съм щастлив, приет съм в „Йейл юнивърсити!” На практика ще стартирам обучението си през 2023 г. Преди това ще се готвя за изключително високото академично ниво в друго училище. Тепърва ще избирам специалност – колебая се между финанси, икономика и инженерна наука”, издаде шампионът на ПСК Черно море.

В Америка възпитаникът на главния треньор на ПСК Черно море Никола Петров ще практикува плуване в университета. “Спортната система в Щатите е много добре организирана и най-вероятно там ще тренирам и ще се развивам. Предстоят ми 4 години обучение”, сподели Дени.

$На световното през юли ще плувам 100 м кроул и в щафети. На европейското, което започва на 18 август, по всяка вероятност ще се състезавам на 50 и 100 м кроул. Готвя във Варна с моя треньор Никола Петров. Така е най-добре, защото той познава в детайли физическата ми подготовка”, коментира плувецът.

На двата големи форума целта на Нанков е да подобри личните си времена.

През ноември миналата година той постави нов национален рекорд в кралската дисциплина 100 м свободен стил. На държавното на малък басейн в Бургас състезателят на ПСК Черно море закова хронометрите на 48,17 сек. и подобри собственото си върхово постижение от 48,36 сек.

В Йейл Дениел Нанков ще има щастието да бъде обучаван и от преподаватели Нобелови лауреати, както и да трупа знания във втората по големина академична библиотека на планетата, която разполага с над 12,5 милиона тома литература. След дипломирането си Дени ще се нареди до най-изтъкнатите студенти на световноизвестния университет, сред които Джордж Буш, Бил и Хилъри Клинтън, Джон Кери, редица носители на „Пулицър”, нобелови лауреати, писатели, изобретатели и носители на оскари – Пол Нюмън, Мерил Стрийп и Джоди Фостър.

 

Вашият коментар