Наказаха скандалния китаец Сун Ян за 8 г.

 

Скандалната мегазвезда на китайското плуване Сун Ян е лишен от състезателни права за 8 години, заради нарушаване на антидопинговите правила.

 

Решението е на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

 

Бе приветствано бурно от колегите на трикратния олимпийски и 11-кратен световен шампион, начело с Адам Пийти, заявил, че азиатецът твърде дълго се е подигравал със спорта.

Пъвоначално Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) оневини Сун за скандала по време на теста през септември 2018 г.

 

Световната антидопингова агенция (УАДА) подаде жалба в КАС, която бе уважена.

 

Суперзвездата заяви, че ще обжалва решението. „Това е несправедливо. Твърдо вярвам в своята невинност“, заяви Сун, който бе бойкотиран при награждаването на световното първенство в Южна Корея от австралиеца Мак Хортън.

 

 

При разследването бяха представени доказателства, че охранител в лаборатория е счупил с чук епруветката с кръвната проба на плувеца.

Направил го след инструктаж на майката на Сун.

 

Освен това се държал грубо с допингченгетата при внезапна проверка в дома му в Чжецзян. Това е второ допинг провинение за китаеца.

 

През 2014 г. изтърпя тримесечна санкция заради употреба на забранена субстанция. 28-годишният плувец е един от най-популярните китайски спортисти, но е силно недолюбван от своите колеги в плуването.

 

За мнозина той е допингиран измамник заради честите допинг скандали, като на световното първенство миналата година негови конкуренти отказаха да застанат до Сун по време на церемониите по награждаването.

 

 

Той спечели два златни медала на олимпиадата в Лондон през 2012-а.

Прибави още едно злато и от Рио 2016.

Санкцията на Сун е до февруари 2028 г. Няма да може да защитава олимпийската си титла на 200 м св. стил на Игрите в Токио това лято.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар