Напусна ни Владимир Янков, съхранил плуването на Славия в най-трудните години

 

Внезапно ни напусна Владимир Янков, който успя да съхрани плуването в Славияв най-трудните години с когото са свързани десетки от най-големите успехи на белия клуб.

Старши треньор и президент от 1999 до 2010 г.,  благодарение на него за отбора титли, медали и международен престиж донесоха много от големите фигури родния син спорт, привлечени в спортната рота, спортното училище или като състезатели.

Достатъчно е да споменем Георги Михалев, Денислав Калчев, Димитър Петров-Мутата, Красимир Захов, Иван Ангелов, Симеон Македонски.

Последната година от кариерата си за белия тим се състезава и Антоанета Френкева.

 

Под ръководство на Владимир Янков през 1994 г. Славия стана отборен първенец на столичния басейн „Диана“ – исторически триумф на плувния клуб.  

Сред най-изявените му състезатели са Адриана Борисова (сега Любенова), която в продължение на 6 години властва в кроула от късите до дългите дистанции и участва на европейски първенства, както и настоящият президент на клуба Николай Чальов.

 

 

Владимир Янков (крайният вдясно на втория ред), с колегите си Иван Вълев и Георги Миндов и състезателките Адриана Борисова, Людмила, Димитрова, на първия ред: Борислава Борисова, Бистра Господинова и Янита Рангачева- отборен шампион при жените на малък басейн за 1987 г.

 

„В най-трудните години за българското плуване и клуба Владимир Янков успя да съхрани ПК Славия. Направи го във финансова и водна криза, без собствени клубни басейни, но с много любов към спорта, запазвайки както собствените таланти, така и привличайки много от големите имена“, сподели за BGswim.com Николай Чальов – президент на ПК Славия и дългогодишната дясна ръка на Янков.

Владимир Янков (в средата) и сегашният президент на Славия Николай Чальов награждават Атанас Берберов по повод 95 години на ОСК Славия


„Голяма загуба и за Славия и за българския плувен спорт. Дълги години Владимир Янков беше от стожерите в клуба. Показателно за качествата му на треньор бе, че 90 процента от състезателите в групата, в която тренирахме под негово ръководство, се съхрани за спорта, а това и днес е трудно постижимо“, сподели Адриана Любенова.

Владимир Янков е роден на Бъдни вечер 24 декември 1941 г. в Търговище, но колегите и състезателите го наричаха Стратега от Опицвет – селото, в което обичаше да прекарва свободното си време и откъдето чертаеше планове за клуба.  

Поклонението ще бъде в събота (1 февруари) на Централните софийски гробища. Опелото ще е в 14:00 часа в ритуалната зала! 

BGswim.com и Асоциацията на българските плувци изказват дълбоките си съболезнования на близките на Владимир Янков.

Бог да го прости!

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар