Николай Вакареев: Антъни е по-бърз и добър от предните му 2 г. с финали

 

Антъни Иванов е по-бърз и по-добър от последните две години, когато записа общо три световни финала (два при мъжете на голям и малък басейн и един при юношите, ставайки трети), както и един европейски. В това е категоричен плувен треньор №1 Николай Вакареев. На световното първенство в Южна Корея той е с двама състезатели от общо петима. Другият е Любомир Епитропов.

Самият шампионат е изключително важна стъпка към участието им на олимпийските игри в Токио. 60-годишният Вакареев, който е старши треньор на Вихрен (Сандански), говори пред BGswim.com за целите и подготовката на Антъни и Епитропов.

– Г-н Вакареев, и Вие и Антъни Иванов натрупахте солиден стаж на световни първенства. За него това е петото – на двата басейна и при юношите. С какво обаче е по-различен подходът най-добрия ни плувец за шампионата в Корея?

–  Антъни е значително по-добър и бърз от последните две години, когато стана осми в света при мъжете и в Европа. Натрупал е опит не само с годините и състезанията, но и от наученото в университета му в САЩ.

Подобрил е техниката си в подводната част, където прави делфиновите ритания с много по-голяма бързина за сметка на амплитудата, както и на обръщанията.

Видя се и по време на лагера в Кранево, на сериите, контролните и моделираните плувания. Получи се добър лагер и подготовка, а държавното първенство в София бе също част от тренировъчната ни програма, а не за резултати. Не беше и бръснал.

– Изглежда и физически променен. Сподели, че е пораснал със сантиметър-два…

– Да, видно е, че физиката му е по-изчистена. Свалил е 2-3 килограма от миналогодишното европейско първенство в Глазгоу и тежи 75 кг (при ръст около 183-184 см), а това за неговата тежка дисциплина е от голямо значение. Трябва да стои лек във водата.

– Къде още направихте подобрения?

– При броя на загребванията в последния петдесетак на 200 м. Ще ги увеличим, за да може да качи темпото. Досега ги правеше по 18-19. Сега го прави с 20-21.

Тренирали сме много по-втория стотак, както и с Любомир Епитропов, който на 200 м бруст трябва да се доближи максимално до олимпийския норматив „А“ (2:10,35 мин.), който преминава през националния рекорд на Михаил Александров.

В САЩ Любо е работил повече за скорост, тъй като там залагат на спринтовите дисциплини. Затова е станал и по-як (най-вече в бедрените мускули и раменните – б. а).

– След финалите на Антъни през последните две години, няма как целта ви да не е най-малкото влизане в голямата осмица?

– Показаните резултати на тренировките по време на подготовката от месец май насам показват, че Антъни е готов за слизане под националния си рекорд от 1:55,55 мин. и за плуване около 1:54,50 мин. Направи ли го би трябвало да влезе във финал, за който битката ще е изключително оспорвана в предолимпийската година.

Хубавото е, че имаше достатъчно време за адаптация.

200 м бътерфлай се пада точно седмица след пристигането ни в Корея. При това имаше старт преди това – 50 м бътерфлай, за да влезе в състезанието и да се адаптира.

– За 100 м бътерфлай какви са целите?

– Важното плуване е 200 м бътерфлай. Получи ли се. Ще направи и хубав стотак.

– С банския костюм всичко ли е наред?

– Да, има два прекрасни бански (смее се), подсигурени от генералния спонсор на БФПС – Арена. Доволен е. Всичко би трябвало да е наред.

– Намирате ли променени Антъни и Любо, след като станаха студенти в САЩ?

– Да, те са вече 20-годишни мъже, които се държат изключително зряло за възрастта си. Целенасочени, отговорни са.

Знаят какво искат и как да го постигнат. Професионалисти в пълния смисъл на думата.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар