Николай Вакареев за положението на плувните треньори в клещите на короната

 

Дългочаканата новина, че басейните в България ще бъдат отворени вероятно е най-добрият подарък за Николай Вакареев, който на 3 май навърши 61 г. Плувен треньор №1 у нас (определен от БФПС) и старши на Вихрен (Сандански) обаче остава разтревожен за последиците от двумесечното спиране на тренировъчния процес и липсата на досег на състезателите с водата , заради строгите мерки срещу пандемията от коронавирус.

 

Ситуацията е особено тревожна за представителите на плувните спортове. Дори да са извън басейна за няколко дни, чувството им към водата бързо се губи. А с велоергометър у дома (тези, които разполагат с такъв) няма как да бъде тренирана или дори поддържана специфичната аеробна работа.

В това отношение няма да е пресилено да се каже, че сегашната ситуация е много по-тежка от кризата в началото и средата на 90-те години на миналия век. Тогава басейни в страната бяха затворени за десетилетия или изобщо, повечето състезатели в София тренираха в ледена вода, а за държавното първенство за мъже и жени на „Червено знаме“ през 1995 г.  водоноски пълниха 50-метровото открито позеленяло съоръжение, на което Таня Богомилова донесе европейската титла. Клубове спряха съществуването си.

 

 

Няма такси за заплати

 

Тежките мерки в борбата с коронавируса обаче отключиха и друг жизненоважен проблем – по-голямата част от треньорите в плувните спортове в страната останаха без доходи. Заплатите им се формират от таксите за обучение и клубната. Карат на „бели пари за черни дни“.

 

На спестеното разчита и Николай Вакареев, който обяснява как от два месеца колегите му и състезателите се справят в ситуацията „риби на сухо“. И макар мерките да се разхлабват, опасността и отговорността на хората – за тях, близките и околните остава непроменена.

 

„Положението е изключително тежко, тъй като 80 процента от плувните треньори в България формират доходите си от таксите за тренировки и обучение. Много малък е броят на колегите, получаващи заплатите си като учители в спортни училища (в момента у нас има 25 СУ – б. а.) или спортни паралелки, обяснява наставникът на асовете, подготвящи се за олимпийските игри Антъни Иванов, Любомир Епитропов. – Във Варна (водещ плувен център) при над десетина клуба, само трима от треньорите да са на щат в местното спортно училище. В Пловдив (СУ „Васил Левски“ – дългогодишна люпилня на световни и олимпийски шампиони) да са четирима…“

 

Треньорите на Вихрен – Николай Вакареев, Вальо Митрев, София Попова, не са преподаватели в спортното училище в Сандански. Валерия Боцева е пенсионер. В треньорският щаб са и многократният шампион и рекордьор Венцислав Айдарски и друга рожба на клуба – Любомир Алексиев.

 

 

„Караме на спестени пари, но лично аз не знам как бихме се справили след първите два месеца на мерки. Хубавото е, че сега имам повече време за внучето. Наистина усещането да си постоянно вкъщи с близките си е чудесно, но и странно, защото спортистите сме изключително активни хора. Цял живот съм била край или в басейна, по лагери, състезания“, продължава Вакареев.

 

Категоричен е, че настоящата необичайна и извънредна ситуация за цял свят повече отвсякога налага обмислянето, осмислянето и въвеждането на дългосрочен план за финансирането на клубовете.

Отменянето на турнирите

 

Специалистът посочва, че другият голям удар за финансирането на клубовете е отлагането или отменянето на турнирите. От началото на годината се проведоха само два – „Гладиатор“ в София, организиран от Олимпия и Sharks Swimming Cup в Бургас – на Акулите.

 

Пренасрочени бяха общо десет турнира, включително „Спартак“, организиран от Вихрен, традиционно събиращ над 500 състезатели, в някои години и над 700.

 

 

Отпадна и държавното първенство за мъже и жени в София  включително – първата от олимпийските плувни квалификации в България.

„Тези турнири основно са, за да популяризират плуването в България, да дадат повече възможности за изяви на децата и подрастващите, да изграждат състезатели, но също и клубовете да си докарат допълнителни приходи, с които да осъществяват тренировъчната си дейност, да се плащат разноски по участие в други надпревари, за формиране на стимули за успехи на състезатели и треньори“, продължава Вакареев.

 

Приходите спряха и от провеждането на лагери в Спортния интернат в Сандански, където от първите дни на пролетта идват не само родни отбори, но и от съседните държави.

 

 

Николай Вакареев на миналогодишния си юбилей

Треньорите от двата местни клуба – Вихрен и ПК Сандански използваха ситуацията, за да направят традиционните ремонти и подобрения. И поне разходи по поддръжката на басейна бяха спестени при трансформацията на басейна от зимен в 50-метров.

 

Останалите опции

В ПК Вихрен и останалите клубове в плувните спортове в страната се надяват в тази трудна ситуация част от предвидените средства по програми от Министерството на младежта и спорта за 2020 г. да бъдат усвоени за заплати на треньорите.

 

Надяват се да бъдат одобрени по специалната схема на правителството  60/40, цeляща дa пoмoгнe нa рaбoтoдaтeлитe дa плaщaт зaплaтитe нa cвoи cлужитeли в oбcтaнoвкaтa нa eпидeмиятa oт СОVID-19.

 

Вакареев е наясно, че от общините трудно би могло да се иска помощ, тъй като има по-належащи въпроси за решаване и нуждаещи се в далеч по-плачевно положение. В района на Сандански шивашките цехове са пренасочили усилията в производството на предпазни маски.

 

Спонсорите също са в изключително трудно положение – гледат да спасят бизнеса си, да съхранят персонала, да удържат доколкото могат съкращаването на щатове и намаляването на заплати.

 

Как се тренира у дома

По отношение на тренировъчния процес, светлината в тунела се показва, особено за градове като Сандански, където се води подготовка на открит басейн, въздухът лекува белодробни заболявания, а паркът в близост до Спортния интернат е огромен, поддържан и с дългогодишни широколистни дървета.

„Не сме спирали тренировъчния процес в домашни условия, чрез видеовръзка. Заниманията са от 45 минути до час, интензивни с ластици, медицински топки, биокинетик, собствено тегло, фитнесуреди, упражнения за гъвкавости, кръгова тренировка.

Функционалната работа се опитваме да направим с велоергометър, за тези които имат, но дори той не може да реши големия ни проблем с работата за аеробика. За загубата на чувството към водата. А знаем, че дори няколко дни, когато плувецът остане извън басейна после се чувства некомфортно“, завършва Вакареев.

 

 

При първата възможност завърналите се от САЩ Антъни Иванов и Любомир Епитропов ще започнат на вода работа под ръководството на Вакареев в Сандански.

 

С отлагането на олимпийските игри в Токио за догодина и пренасрочването на всички състезания във времето, ще бъде променена и тренировъчната програма.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар