Норматив за европейското е цел №1 за Калина Николаева

 

Норматив за европейското първенство по плуване за девойки в Шотландия през лятото е най-голямото предизвикателство през 2020 година за лидера на ПСК Черно море (Варна) Калина Николаева.

Ученичката в спортното училище „Георги Бенковски“ ще го гони още в началото на април на международния турнир „Мултинейшън“.


 „Това е основната ми цел! Състезателната 2020-а за мен ще стартира с „Мултинейшън“ в Гърция, където ще се опитам да взема медал, но най-вече да покрия норматив за европейско първенство за девойки в Абърдийн. Срокът е твърде кратък – следващият шанс е по време на държавния отборен шампионат в София от 10 до 12 април“, сподели пред клубния сайт www.swimming.bg Николаева..

Главният треньор на ПСК Черно море Никола Петров смята, че Николаева има сериозни шансове да вземе виза за еврошампионата.

„Нормативът е доста близо до личното ми постижение на 400 м съчетано. Подготовката върви по план. Ако всичко е наред, се надявам през април да плувам добре и да покрия изискванията“, допълни Калина. 

Кратка ретроспекция на изминалата състезателна година сочи следните факти:

бронз на 400 м съчетано плуване на „Мултинейшън“ в Австрия; 6-о място на 400 м съчетано на Европейския младежки олимпийски фестивал в Азербайджан. Това е национален рекорд за девойки старша възраст 4:56.23 и най-добро класиране за българското плуване до момента в историята на този форум. В 2019 г.

Калина има още полуфинал на 200 м съчетано, класирайки се девета.

„На зимните държавни шампионати плувах успешно. В дисциплината 400 м съчетано поставих нов национален рекорд за девойки старша, покривайки норматив за европейско първенство за мъже и жени в Будапеща. Изпратих най-успешната си състезателна година до момента“, каза още варненката.Преди броени дни тя се завърна от тренировъчен лагер на националния отбор по плуване, който се проведе на „Белмекен“: „Премина точно по план. Всеки ден прекарвахме по 5-6 часа в басейна и в залите. Треньорите са доволни от нас, както и ние от добре свършената работа. Подобни лагери ни сплотяват като национален отбор. Успяхме да се срещнем и разменим опит с много български и чуждестранни олимпийски, световни и европейски шампиони.“


През 2019 г. на „Мултинейшън“ Николаева спечели бронзово отличие на 400 м съчетано. Надеждата й е тази година да подобри класирането си. През юни идва ред на „Комен къп“. Красивата плувкиня призна, че подготовката й за предстоящите силни форуми вече тече: „Ще се подготвям на басейн „Приморски“ във Варна. През февруари ни предстои и съвместен лагер с отбора на европейската финалистка Екатерина Аврамова. Планиран е лагер и с националния отбор, непосредствено преди да отпътуваме за „Мултинейшън“.


Състезател № 1 на „Черно море“ заяви, че на всеки държавен шампионат се старае да дава максимума от себе си, печелейки възможно най-много точки за отбора. „Държавните първенства са не само лични, а и отборни“, каза тя. Целта й т.г. ще бъде задължително подобряване на личните й времена.


„Пожелавам на себе си и на всички спортисти здраве и успешна олимпийска 2020 г.“, коментира Николаева.

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар