Оцелял от Холокоста шампион в Плувната зала на славата

 

Оцелял от Холокоста участник на олимпийски игри и шампион на Франция ще бъде приет в Международната плувна зала на славата.

Алфред Накаше ще бъде почетен на церемонията във Форт Лодърдел, в американския щат Флорида на 18 май.

Елитен плувец и играч по водна топка, участникът на олимпийските в Берлин 1936 г. (известни като нацистките) е един от двамата евреи, състезавал се на форума под петте преплетени кръга.

След това лежи два пъти в концлагери. Оцелява.

Алфред Накаше е роден на 1915 г. във френски Алжир в семейството изселници от Ирак, отгледали общо 11 деца. Израснал на брега на река Румел, се научава да плува, за да преодолее страха си от водата.

Специализира се в свободния стил, а победите му го нахъсват да се пробва и зад граница.


През 1933 г. се премества в Париж. Въпреки че печели медали на националния шампионат, е без право първоначално да се състезава на европейски първенства, тъй като няма френско гражданство.

През 1935 г. става шампион на страната в кралската дисциплина на 100 м св. стил.

През същата година Алфред е един от 1000-те евреи, отишли в Тел Авив, за второто издание на Игрите Макаби, които са за спортисти с израелски корени от цял свят. Става вицешампиона на 100 м св. стил.

След известни колебания, Народният фронт на Франция решава да изпрати олимпийска делегация на игрите в нацистка Германия, в Берлин през 1936 г.

Накаше завършва четвърти с щафетата на 4 по 200 м св. стил, оставяйки на 6 секунди от бронза. Франсетата не записват подиум, но пък бият немския отбор.

Поради конфликта с Германия е принуден да прекъсне обучението си в училище по физическо възпитание и да напусне Париж със съпругата си Пауле и дъщеря Ани.

Превръщат се в бежанци в Тулуза по време на германската окупация. Като евреин от Алжир, Алберт Накаше губи френското си гражданство.

Между 1936 и 1944 г. става шест пъти държавен шампион на 100 св. стил шест пъти, четири на 200 св. стил, четири на 200 м бруст.

Поставя десетки национални рекорди.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар