Още за плуванията през Гибралтар

Гибралтар
Мирослава Панова
Специално за BGSWIM от Валенсия
Живея в Испания от повече от 20 години и се почувствах задължена да напиша нещо за Шампионата за преплуването на Протока на Гибралтар, тъй като е доста актуално от няколко дни, след като българският плувец Цанко Цанков на дълги разстояния и в открити води покори успешно легендарния проток между Европа и Африка с 3 часа и 56 минути.
Гибралтар е известен още от древността като мястото на едно от Седемте чудеса на древния свят,  където е била огромната статуя на Херкулес. В Средновековието, а и до сега, испанците го наричат Колоните на Херкулес (Las columnas de Hércules), заради остатъците от краката под формата на колони от известната статуя. Зад тях, в предколумбовата епоха, е бил само необятният океан и краят на известната цивилизация.
Прилагам няколко снимки с обяснения. Мястото, предвидено за преплуването, е около 16 км и теченията са много силни. Там се сливат студеният Атлатик и относително топлото Средиземно море.
Стартът е в испанския град Тарифа, а финишът – в Мароканския нос Punta Cires (неофциално протока го преплуват доста незнайни нелегалн , но в обратна посока и с надуваеми помощни средства) . Самият нос на Гибралтар (емблематичната скала, пристанището и малкото летище) остава доста на изток.
За първи път е преплуван от жена: Mercedes Gleitze, 1928 за 12 часа и 50 минути. Била е и първата в преплуването на Ламанша и става лице на Rolex след това.
След нея има доста желаещи. Надпреварата няма определен период. Когато се съберат достатъчно желаещи организаторите се заемат с прехода. Има различни категории и стилове: с неопрен, без неопрен; свободен стил (кроул), бруст, бътерфлай… От испанците най-известен е David Meca, с няколко преплувания на кроул и най-добро лично време 3 часа и 39 минути през 2005 г. Друг по-забележителен е Hector Ramirez , 2013 – 7 часа и 5 минути на бътерфлай.
През 2018 г. протокът е преплуван от 140 души.
До плувците неотлъчно бди лекарски и  спасителен екип, тъй като климатичните условия се менят рязко, така както се променят и морските течения. Може внезапно да се появят високи вълни. Това се дължи на срещата между студения Атлатик и Средиземно море…