Свилен Пиралков: Сезон 2022 е перфектен за Испания

Свилен Пиралков, Андрей Демирев

Андрей Демирев

Специално за BGSWIM от Сплит

След последния мач на Испания на европейското първенство по водна топка в Сплит, в който иберийците победиха Италия със 7-6 в двубоя за 3-4 място, Свилен Пиралков – пом.-треньор на испанците, даде интервю специално за BGSWIM.

  • Страхотно напрежение беше в този инфарктен мач за бронза…
  • Двата отбора спорехме за един медал, който ни осигуряваше един брилянтен завършек на сезона. Световни шампиони станахме в Будапеща, взехме бронзов медал от Световната лига в Страсбург с един млад състав и сега, тъй като нямаше възможност да играем финал, това бе може би най-важният ни мач за сезона, защото би било тъжно да завършим  без медал в Сплит…
  • Побеждавате Италия за втори път това лято. Но точно италианците са отбор, донесъл много разочарования на испанската водна топка.
  • Все пак нашето поколение е побеждавало Италия във важни мачове, само на световното в Гуангжу (Южна Корея) ни биха. Балансът ни е равностоен. Мачовете помежду ни са винаги инфарктни, те играят по-агресивно в нападение и в защита. Това е италианският стил на игра и трябва да се приспособим към него.
  • Ако се направи цялостен анализ на представянето на Испания през сезона, кои бяха силните страни, но и тези, над които може да се работи за подобряването им?
  • Мисля, че всяко състезание е различно. Ако говорим за световното в Будапеща, може би физически бяхме много по-добре отколкото сега в Сплит. Даже говорихме, че последният ни мач е  пет месеца и шест дни след началото на специализираната ни подготовка. Това е много време, всеки ден тренировки, много е трудно. Така, че ако трябва да дам цялостна оценка, сезонът за нас е перфектен с този завършек на европейското първенство. Но можем да подобрим,  може би да променим нещо във физическата подготовка, за да завършваме по-добре важните мачове – специално когато играем полуфинал или финал…