Открита е вкаменелост с цял пасаж рибки

 

Отпечатък върху варовикова плоча показва стотици малки риби, живели преди повече от 50 милиона години.

Камъкът е занесен в японските музеи отразкопки на известната северноамериканска формация Грийн-Ривър.

Разположена на териториите на сегашните щати Колорадо, Уайоминг и Юта, формацията запазва доказателства от епохата на еоцена, продължила между 56 и 34 милиона години. Именно тогава се оформят повечето от съвременните бозайници, а рибите вече демонстрират развито социално поведение.


Екип на Аризонския университет, воден от Нобуяки Мицумото (Nobuaki Mizumoto), проучва уникалната вкаменелост.

В статия, публикувана в списание Proceedings of the Royal Society B, те отбелязват, че отразеното в камъка движение е очевидно съгласувано, показвайки, че дори и тогава рибите отдавна и уверено са взаимодействали помежду си в пасажите.

Анализът на позициите и ориентациите на рибите предполагат, че те следват същите правила за „привличане“ и „отблъскване“, които управляват рибните пасажи и днес – рибите се отблъскват от най-близките си съседи, за да се избегнат сблъсъци, но се придържат към групата, като проследяват по-далечните риби.

Тъй като колективното поведение се наблюдава при толкова много животни, включително и при птиците, и при роeнето на насекомиte, учените смятат, че подобно поведение се е развило отдавна. Но има оскъдни доказателства за изчезналите видове, коментира Нобуаки Мизумото.

Авторите са преброили общо 259 малки рибки от изчезналия вид Erismatopterus levatus. Трудно е да се каже точно какво ги е убило, запазвайки ги в тази позиция – това може да е например обрушване на брега или дюна. Така или иначе, рибите са сякаш уловени като на снимка и от общо 259, само няколко „са се отклонили от стадото“.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар