Петкова без почивка, ще плува в Стара Загора

 

Диана Петкова изкара най-дългия си плувен сезон досега, но явно няма да почива и ще продължи в състезателно темпо и на високи обороти към следващия.

Възпитаничката на Ботко Трендафилов се завърна в неделя от Младежките олимпийски игри в Аржентина, където стана шеста, а този уикенд ще участва на турнира „Руси Русев“ в Стара Загора.

Четвъртото издание на надпреварата в памет на треньора и деятел ще се състои на 27 и 28 октомври и за него се очакват над 170 състезатели, шестима от Гърция.

Клубовете са 28.

Организатор е ПК Траяна. Турнирът е от календара на БФПС и ФИНА и ще се проведе традиционно на местния басейн със съдействието на Община Стара Загора.

Петкова, която е състезателка на Спринт (Пловдив), е основна претендентка за паричната награда от 150 евро, давана на плувеца и плувкинята с най-силно постижение.

Диана Петкова с треньора си Ботко Трендафилов на Младежките олимпийски игри. Снимка: личен архив

Диана ще плува 100 м съчетано 50, 100 и 200 м св. стил – последната дисциплина е по идея на генералния мениджър на националния треньор Кристиян Минковски.

Другата фаворитка е многократната ни държавна шампионка в гърба Габриела Георгиева (Дамини ЛВ, София). Миналата година именно тя взе голямата награда.

Треньорите на състезателите с най-добри постижения по точковата таблица на ФИНА ще получат по 100 евро.

Сред изявените плувци на турнира „Руси Русев“, който е последна възможност за покриването на нормативи за световното първенство в Китай през декември, ще са още ветеранът Лъчезар Шумков (Спринт, София), Светлозар Николов (Спринт, Пловдив), Иван Алмаджиев (Младост’91, Пловдив), Калина Николаева (ПСК Черно море, Варна)

Надпреварата ще се проведе в три състезателни полудни. Стартовете започват в събота от 9:30 ч., а официалното откриване на турнира е 16:30 ч.

Възрастите са три – мъже/жени и юноши и девойки в старшата и младшата възраст.  

Право на участие имат само картотекирани състезатели към БФПС.  Клуб може да участва максимум с 14 състезатели. Всеки плувец има лимит от четири дисциплини плюс щафети.

Ограничените дисциплини са две. Сериите на 400 м съчетано са две от пол, на 400 м св. стил три.

Техническата конференция ще бъде в петък (26 октомври) от 18:00 ч.

Миналата година дъщерята на Руси Русев – актрисата Койна Русева награди Габриела Георгиева като най-добра плувкиня в турнира. Снимка: Делян Господинов

 

На откриването ще присъства актрисата Койна Русева – дъщеря на Руси Русев в чиято памет се провежда турнира.

Партньори и спонсори на турнира са БОЛИД ООД Стара Загора, както и водещите производители на плувна екпировка Delfina и Arena.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар