Петър Божилов: На европейското ще гоня рекорди

Петър Божилов е само на 17 години, но за възрастта си е опитен плувец от големи международни състезания. Участвал е на световни и европейски първенства при юношите. Балкански шампион е. Континенталното първенство на малък басейн в Копенхаген ще му е дебют при мъжете. При това отговорността и очакванията към Божилов се покачват от факта, че е единственият ни плувец на форума в датската столица.

Ще стартира на три дисциплини. Започва в сряда (13 декември) с 400 м св. стил, следва най-важната му – 1500 м св. стил. И за финал – 100 м св. стил. Състезателят на столичния Омега01, който е възпитаник на Борис Божилов, а на шампионата с президента на клуба Георги Пандев, сподели пред BGswim.com очакванията си. Също и  впечатленията от басейна.  

 

Пешо, какви цели си си поставил за европейското първенство? На коя дисциплина залагаш най-много?

– Съвсем наясно съм, че на този етап нямам шанс за полуфинал или финал. За първи път съм на голямо състезание за мъже и конкуренцията е жестока.

Успех ще е да подобря личните си времена, да превзема рекордите на 400 и 1500 м св. стил за старша възраст, на 400-метровата дистанция и за мъже, след геройското плуване на Йордан Янчев отпреди дни.

Що се отнася до стотака, не съм тренирал целенасочено за спринтови дистанции и ще плувам само на злоба. И каквото излезе. Постижение под 51 секунди ме устройва.

Най-много залагам на 400 откъм сила на постижението, откъм по-предно класиране – на 1500 м.

– Какви са ти впечатленията от басейна, организацията?

– Басейнът е уникален. За първи път се сблъсквам с басейни от този ранг. Самата зала е огромна, на няколко пъти се загубих неволно по коридорите. Мисълта, че тук преди броени месеци са свирили едни от най-големите рок и метъл банди е надъхваща.

В същото време и малко странна. Организацията, както подобава за европейско първенство, е на топ ниво.

 

 

Повечето отбори са големи състави, какви са начините ти да се концентрираш като самотния воин на българското плуване на европейското първенство в Дания?

“Самотният воин на българското плуване” – това призвание звучи готино, но с него идва и огромната отговорност. Не е лесно.

Знам, че българите, гледащи този форум, ще разчитат на мен и ще стискат палци за по-предни класирания. Ще дам всичко от себе си.

Надявам се да не ме връхлети умората от състезанието за старша възраст отпреди дни. Почивах активно, доколкото позволява малкият интервал от време.

– Главното състезание беше световното първенство за мъже и жени в Будапеща, но в Дания са почти всички звезди. Какви са прогнозите ти за шампионата? Кои ще са героите, тенденции?

– Разочарован съм, че рускинята Юлия Ефимова не присъства на шампионата. Много исках да видя плуванията ѝ на живо. Другите звезди са налице – Пийти, Чех, Хошу, Палтриниери…Те са най-добрите и ако са във форма за това състезание, няма да бъдат победени.

Ще има и изненади, както при всяко състезание. Една от тях е заявката на Пийти за 200м. бруст. Ще гледам финалите с огромен интерес.

– Влезе ли в контакт с другите българи, които се състезават, но под чужд флаг?

– За Кристиян Голомеев и Екатерина Аврамова става въпрос, за други аз поне не се сещам. И двамата не ги познавам лично. Не сме се засичали все още. Ще ми е много приятно да се запознаем.

Има какво да си говорим. Въпросите ми към тях са безброй.

– Преди дни подобри с 11 секунди рекорда на Петър Стойчев на 800 м св. стил, колко още можеш да сваляш?

– Колко ли? Кой знае…Беше много приятно плуване, без голяма умора.

Стратегически се справих отлично. Тръгнах леко първите 400 метра, после засилих и стана тежко. Приятно тежко, може би защото знаех, че правя едно много стабилно постижение. Извадих в атака неподозирани за мен сили.

 

Имам много резерви в изстрелванията и подводната част. Следващата цел, логично, мъжкият рекорд – 7:53,60 мин.

– На същото това държавно първенство за юноши старша с година по-малкият от теб Йордан Янчев направи впечатляващи рекорди в дисциплини, в които ти плуваш. Единият и при мъжете – на Валентин Кочанов отпреди 30 години. Как ще коментираш плуванията му като твой съперник в дългите плувания?

– Янчев е нещо като мен самият, но отпреди 2-3 години…Имам рекорди както в късия, така и в стаерския кроул.

Развива се много правилно. Ще видим в каква посока ще поеме след време – късия или дългия кроул. Радвам се, че успява.

Мотивира ме да гоня високи резултати. Все пак конкуренцията е от изключително важно значение. Та нали тя ражда добрите постижения.

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар