Петър Божилов плувал дисциплините на дядо си

 

Пожълтелите тетрадки със снимки на плувци, ватерполисти и столични басейни, се прехвърлят от ръка на ръка по време на вечерна тренировка на басейна в столичното 97-о училище „Братя Миладинови“, намиращ се в Люлин 5.

Кадрите са грижливо описани и датирани от човек с явно силно изразено чувство за спортна историчност. Треньорите на петте клуба, провеждащи по тъмно тренировката, гадаят чий е този очевидно безценен архив от средата на 50-те години на миналия век, попаднал в документацията на несъществуващия клуб „Шипка“, но излязъл наяве при разчистването за ремонт и стопанисан от Жорж Станкович.

И тогава някой се обръща на майтап към Борис Божилов: „Ей, Бруно това е твоят Пешо на младини!“.

Шегата визира неговия син и състезател Петър Божилов – многократен държавен и балкански шампион и рекордьор, чието име напълно съвпада с момчето от черно бялата снимка. Освен пълни съименници двамата имат и известна визуална прилика.

Тогава Бруно взема снимката от албума прекъсва серията на трениращия в крайния коридор негов син и надвика шума в басейна: „Пешо, виж дядо си като плувец! На твоите години е!“

 

Младият специалист в средните и дълги кроулови дистанции сваля очилата и пренастройва фиксацията върху черния водач на дъното на басейна към снимката. Тя е доказателството за рядко срещана приемственост в българското плуване, а именно три поколения от една фамилия да са се занимавали с един и същ спорт. При това сумарно в продължение на над 70 години.

Богатството от пожълтелите тетрадки (най-вероятно на Иван Кръстев – треньор по плуване в ЦДНА, съдия, спортен деятел и популяризатор на водното спасяване, за когото тепърва трябва да се проучва), дават храна за размисъл.

 Дядото като плувец…

Архивът на варненския треньор Борислав Георгиев, завещан на BGswim.com, обаче правят историята още по-любопитна. В протокола от държавното първенство по плуване за всички възрасти, провел се на 28 август 1957 година на открития 50-метров басейн „Диана“, на страницата за 400 м св. стил се вижда името на Петър Божилов.

 

Та това е коронната дисциплина на настоящия студент в Южния Методистки университет в Далас, на която печели титли и поставя рекорди. Някои от тях точно на „Диана“. Макар и на закрития басейн.

 

Дядото заема 11-о място с 6:15,4 мин., покриващо втори разряд за онова време. Тогава е юноша младша. Протоколът показва и друга любопитна подробност – участниците са железни, защото се състезават при температура на водата 20 градуса.

 

…и като спасител

После се посвещава на водната топка и водното спасяване. Внукът, който също се казва Петър Борисов Божилов, пък продължава плувната си кариера в Америка.

И вече знае това, което винаги е усещал закодирано в ДНК-о си, но е  получил като потвърждение от неочаквано разкрилите се архиви – кръвта на вода не става.

Дори когато си прекарал по-голямата част от живота си във водата.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар