Пийти бойкотира новата плувна верига на ФИНА

 

Голямата звезда на британското плуване Адам Пийти няма да се състезава в новосъздадената верига от турнири на международната федерация – Шампионските серии на ФИНА.

Олимпийският и световен шампион, както и рекордьор в спринтовия бруст, изтъкна като причина концентрацията си върху подготовката за първенството на планетата в Южна Корея през лятото.

В плувните среди обаче решението на Пийти се възприема като бойкот.

Миналата година здравенякът критикува остро решението на ФИНА да използва образа му в рекламната кампания за Световната купа, афиширайки че той ще бъде сред участниците.

При това Пийти не бе планирал да плува.

През ноември, когато ФИНА заплаши, че ще санкционира всеки включил се в новосъздадената комерсиална верига с внушителен награден фонд – Международната плувна лига.

Пийти подписа договор, че ще се състезава.

При това  го направи непосредствено след като централата отмени скъпия турнир в Торино „Energy for Swim“.

„Не ми пука дали  ще ме накажат или не. Защото накрая ще знам, че аз съм правият. В крайна сметка ФИНА ще загуби уважението на спортистите и те няма как да бъдат обвинявани за това“, сподели пред Би Би Си 24-годишният Пийти.

 

Британският лъв критикува и решението на Международната федерация по плувни спортове да създаде бързо алтернативната верига Шампионските серии на ФИНА, наричайки ги „злепоставящи и агресивни“.

 

Въпреки че наградният фонд от 4 млн. паунда е най-големият в историята, за него не е достатъчен.

„Тези пари са нищо в сравнение с печалбата, която ще приберат. Състезателите се нуждаем от прозрачност и разпределение на приходите 50 на 50“, заяви световният рекордьор и шампион на 100 м бруст.

Американецът Майкъл Андрю, който съди ФИНА по същия случай, ще скочи в някой от трите състезания от сериите.

Най-добрите плувци за миналата година в Европа – Сара Сьостром (Швеция) и Климент Колесников (Русия), също ще участват.

 

Трите състезания от веригата ще са в Гуанджоу (Китай) – от 27 до 28 април, Будапеща (11-12 май) и Индианаполис (31 май-1 юни).

ФИНА ще поеме пътните и хотелските разноски на състезателите за турнирите. Плувците са само поканени олимпийски, световни и европейски шампиони, както и рекордьори.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар