Пийти води тима на Лондон в новата комерсиална плувна лига

 

Плувната мегазвезда Адам Пийти съобщи официално, че е сформиран отбор на Лондон, който ще участва на турнири в комерсиалната Международна плувна лига (ISL).

Начело на тима ще застане самият олимпийски и световен шампион в спринтовия бруст.

 

Освен Пийти в състава, базиран в Лондон, ще се включат звезди от Австралия. Сред тях са сестрите Кейт и Бронте Кембъл, Ема Макеън и Кайл Чалмърс.

 

Международната плувна лига е комерсиален проект, целящ да обедини много силни отбори от целия свят за организиране на щедро финансирани турнири.

В ISL разчитат състезанията под нейна егида да привлекат голяма зрителска аудитория и оттам да се привлече финансиране от рекламодатели, спонсори и медии.

 

Към момента в тази лига членуват общо осем отбора – четири от Европа и четири от САЩ. Вероятно бройката ще се увеличава.

 

Поне досега огромната част от най-добрите плувци в света се въздържат от членство в ISL лигата по две причини.

Първата причина е явната и прикрита съпротива на ФИНА.

Световната федерация не гледа с добро око появата на конкуренция в лицето на ISL лигата и със зъби и нокти ще брани фактическия си монопол върху планетарните надпревари.

Плувците се страхуват, че могат да си навлекат неприятности от страна на ФИНА.

Втората причина е, че състезателите се „ослушват“ какво точно ще стане, като не са сигурни дали ако участват в състезания на ISL лигата от цялата тази работа ще имат финансова изгода.

 

В момента и най-добрият спортен маркетолог на света не може да каже какво точно ще се случи. В случай, че парите потекат като река към ISL лигата стотици състезатели  ще се втурнат да плуват в нейни турнири и ще се наредят на дълга опашка.

При положение, че работите с парите се объркат ISL лигата няма да просъществува още дълго и нейната история ще се изучава от студентите по спортен мениджмънт като неуспешен комерсиален проект.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар