Плуването избистря ума на ученика, подготвя го за живота

Плуването избистря ума на ученика

Има много твърдения за това, че децата, които активно се занимават с плуване, много по-лесно усвояват учебния материал и много по-бързо успяват да се справят с разностранните учебни предмети. Има фактори, които са свързани с практикуването на този спорт и е логично да водят до тези резултати.

Животът на плувците е програмиран не само до минута, не само до секунда, но и до стотни от секундата. Тяхното съзнание постоянно е свързано с различни цифрови и времеви изчисления – колко дължини трябва да плуват, в какъв времеви режим трябва да изпълняват отделните елементи, на какъв цикъл да плуват, на какъв такт да поемат въздух при различните стилове и т.н.

Тези навици се пренасят и в ежедневния живот на плувеца – той несъзнателно изчислява колко време му е необходимо за да направи домашните си занимания, колко време му е необходимо за да си легне и да се наспи, за да бъде готов за следващото състезание, колко време трябва да отдели за писане на домашните и т.н.

Животът на плувеца е свързан с числа. Плувецът е склонен да се прибере от тренировка, да вечеря и да се съсредоточи върху училищната работа – наистина бързо. Има много малко пропилени или празни минути, осъзнавайки ясно, че разполага с ограничено време.

Плувците са свикнали да правят нещата навреме, ефективно и правилно, на повтаряща се основа, така както е цикличността в плуването. Един от факторите, плувците да са продуктивни след тренировка, е отделеното голямо количество ендорфин, което ги кара да се чувстват спокойни, балансирани и психически стабилни.

В това приятно състояние, времето, което те прекарват в обучение, е с високо качество. В тази връзка може да се предположи, че те не са толкова разсеяни, колкото може би други ученици, които не са се занимавали с упражнения през този ден.

Те са готови да седнат, да четат, да учат и да мислят. Това не е борба за тях; те са спокойни. Те дори не могат да бъдат прекъснати от желанието да излязат да бягат, за да освободят енергия.
Техните умове са ясни и съсредоточени. Те могат да възприемат и научават материала бързо и ефективно. Други ученици може да прекарват повече време в учене, но не толкова голяма част от него да е толкова продуктивно, колкото при типичен плувец.

Плуването е свързано с поставянето на цели и постигането им, чрез намаляване на времената, необходими за спечелване на състезание. Нон-стоп фокусът върху числата прави добра връзка с класната стая. Както в плуването, така и всички занимания в училище са свързани с изкачване до нови нива с всеки изминал ден. Плувците са нон-стоп машини за подобряване. Това е техният манталитет.

Ето защо те могат да се съсредоточат толкова добре, на високо продуктивно ниво, върху реализирането на по-добри времена в басейна, респективно по-добри резултати в ученето. Плувците се състезават лице в лице с конкуренцията ежедневно. Състезанието е част от тяхното ДНК. И същият този подход се мултиплицира и в класната стая.

Те се състезават с други плувци, за да имат най-добрите времена (оценки). В техния свят толкова много се отнася до това колко добре може да се справи срещу човека до него в съседния коридор на басейна, че това се пренася несъзнателно и към човека на другия чин в класната стая. Плувците са фино настроени машини, когато става дума за състезание. Те го изживяват, сграбчват го, и са устремени към подобряване на резултатите си.

Всички тези фактори формират страхотна рецепта за звездни академични постижения, които остават за цял живот.

Източник: КВТ Славия, Фейсбук