Плуването се цели в шесто място на олимпийските игри

Шестото място на олимпийските игри в Токио догодина е постижимо, а целта пред плувците ни е да вземат две-три квоти.

Обяви го председателят на БФПС Георги Аврамчев.

За последно шесто място на олимпийски игри плувните ни спортове регистрираха на игрите в Пекин 2008, където Петър Стойчев го стори на 10 км открити води.

Пет влизания в Топ 6 на форума под петте преплетени кръга имаме в Сеул’88.

Таня Богомилова донесе на 100 м бруст единствената ни олимпийска титла, на 200 м стана четвърта.

Антоанета Френкева извоюва сребро и бронз в същите дисциплини. Женската ни смесена щафета на 4 по 100 м стана шеста.

“Годината започна много добре за българското плуване. На 17 януари подписахме договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Имаме завишение в размер на 50 хил. лева. И така разполагаме с бюджет от 800 хиляди лева. Тъй като сме в предолимпийска година имаме изготвени две програми – едната е за подготовка за игрите в Токио, а другата за общо развитие на плуването.

В първата програма за включени четирима плувци: Антъни Иванов, Диана Петкова, Йордан Янчев и Габриела Георгиева. Във втората са Калоян Братанов, Любомир Епитропов, Светлозар Николов и Тихомир Тодоров, но тя не е затворена. В третия ешалон в петте олимпийски центъра – София, Пловдив, Варна, Бургас и Сандански, се подготвят още 120-130 обещаващи таланти за следващия олимпийски цикъл през 2024 г.“, обяви Аврамчев на пресконференция в пресклуб „България“.


„Имаме много талантливи плувци, убеден, че ще имаме сериозно присъствие, което означава 2-3 олимпийски квоти за Токио. Ако влезем във финал или в шестицата, ще бъде нещо изключително. В плуването все пак конкуренцията е свирепа. Участват над 200 държави“, допълни Аврамчев.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар