Плуването със 185 рекорда през 2017 г.

 

Националните рекорди във всички възрасти на българското плуването през 2017 г. са общо 185.

96 от тях са регистрирали мъжете, юношите и момчетата.

89 са на сметката на жените, девойките и жените. Равносметката направи генералният мениджър на националните плувни отбори Кристиян Минковски.

По-важното е, че тези поправки водят и до по-предни класирания на международни състезания.

Безспорно най-силният рекорд по сравнителната точкова система на ФИНА е този на Антъни Иванов (Вихрен, Сандански) – на 200 м бътерфлай от 1:55,55 мин. (898 т.). С него се торпилира към осмото място в света на първенство в Будапеща.

 

 

Поправките му през 2017 г. бяха общо 9 при мъжете, което прави повече от половината в тази възрастова група.  

Историческо беше плуването на Александър Николов (ПСК Черно море, Варна), станал първият българин, слязъл под 50 секунди на 100 м св. стил на голям басейн. Плува за 49,53 сек. на държавното първенство в София и си подсигури норматив за шампионата в Унгария.

На същото републиканско първенство Лъчезар Шумков (Спринт, София) смъкна стандарта на 50 м бруст до 27,72 сек. (865 т.)

Диана Петкова (Спринт, Пловдив) фиксира рекорда на 100 м св. стил при девойките старша възраст на 56,39 сек. и само на 17 години вече смело гледа към този при жените на Нина Рангелова – 54,76 сек.

 

На 50 м св. стил възпитаничката на Ботко Трендафилов изравни постижението на съгражданката си – 25,77, ставайки шеста на европейското първенство за девойки в Израел.

Рекордите на Диана през сезона са над 20.

С подобен актив при девойките младша е и 13-годишната варненска сензация Калина Николаева (ПСК Черно море, Варна). При това го прави в няколко стила, на всякакви дистанции.

С двуцифрено измерения е и активът на Василики Кадоглу (Астери, Варна) при девойките младша.

 

Снимки: Евгени Цеков и Ивелин Солаков

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар