Плуването сваля кръвното

 

Плуването, разходките пеш или вдигането на тежести във фитнес действат върху кръвното налягане не по-лошо от лекарствата. До този извод стигнаха изследователи от Лондонското училище по икономика и Станфордския университет в САЩ.

Обикновено при борба с хипертонията преди всичко се приемат строго определени от лекар препарати. Но изследването показва, че физическите тренировки съвсем не отстъпват на тези лекарства в ефективността си.

Редовните разходки пеш, къпането в басейн или силовите тренировки свалят кръвното точно по същия начин, като препарати от категорията на бета-блокерите или инхибиторите.

Статистиката сочи, че от високо кръвно или хипертония страда всеки трети възрастен човек. От тях повече от 40% трябва задължително да приемат специални лекарства, но реално това правят едва половината.  

В резултат, всяка година много хора губят живота си, а причината са инфаркти и инсулти изключително заради неадекватния контрол върху кръвното налягане.

Наблюденията показват, че редовният прием на лекарства и контрола на кръвното с помощта на холтери или тонометри (измерват вътреочното налягане) влияят върху продължителността на живота на пациентите с хипертония.

Но по-добрата новина е, че доказано лекарствата, които имат по принцип редица странични ефекти, не са единственото средство, позволяващо ефективно да се регулира кръвното. Към някои препарати с времето тялото развива и резистентност, а към физическите тренировки това няма как да се случи.

Така че, спорт в умерени граници и редовни разходки и кръвното ви ще е наред.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар