Плувците надъхани за финали и рекорди в Аржентина

 

Българските плувци заминаха с амбиция за национални рекорди и финали на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Форумът под петте преплетени кръга ще се проведе от 6 до 18 октомври, а нашите представители в басейна са общо четирима – Василики Кадоглу, Диана Петкова, Йордан Янчев и Тихомир Тодоров. Треньор на карето в Аржентина е опитният Ботко Трендафилов.

Бидейки по друга работа на летище „София“, в ролята на репортер за BGswim.com влезе поливалентният Георги Чобанов, който се хвърля от събитие в събитие без почивка като треньор, организатор на турнири и съдия категория ФИНА и ЛЕН в скоковете във вода, като член на Управителния съвет на БФПС, като основна фигура в Организационния комитет на световното първенство по художествена гимнастика в София, като коментатор в „Евроспорт България“.

В суматохата му убягна единствено Тихомир Тодоров. Ето очакванията на останалите от плувната ни група.

Ботко Трендафилов – треньор и водач на плувната група:

Подобрявайки лични постижения, плувците ни ще коригират и рекордите за мъже и жени. Диана Петкова има изравнен рекорд с този на Нина Рангелова на 50 м св. стил, а Йордан Янчев на 400 м свободен стил при мъжете. С подобряването на тези рекорди не се знае какво ще бъде класирането. Попаднат ли във финал, представянето на нашите плувци ще зависи донякъде и от късмета при пипането на финала, от старта.


Диана Петкова (Спринт, Пловдив, Ботко Трендафилов) ще плува 50 и 100 м св. стил, както и 50 м бруст

Искам да се насладя на изживяването да бъда на олимпийски игри, макар и младежки. Видях каква е организацията на състезание от подобен ранг при участието ми на Европейските игри в Баку през 2015.

В Аржентина ще бъде доста по-различно от световните и европейски първенства, на които съм била. Много съм развълнувана, успях да разгледам олимпийското село в Буенос Айрес, впечатлена съм.

Имам големи очаквания за тези Младежки олимпийски игри. Тренирах цяло лято, сезонът се удължи доста, чак до октомври. Беше ми доста тежко, но вече съм много развълнувана и мисля, че съм готова. Ако подобря личните си рекорди, това може би ще доведе до финал. Мисля, че мога да успея на 50 м св. стил, ако всичко е наред. Има време да се аклиматизираме.

Най-важното е да се забавляваме и да реализираме това, за което сме тренирали.

Йордан Янчев (ПК Сандански, треньор Божидар Граматиков) ще се състезава на 200, 400 и 800 м свободен стил

Очаквам да подобря личните си времена като цяло и ако успея, ще има и добро класиране.  Надявам се да вляза във финал. Тренирах за него цяла година. 

Василики Кадоглу (Астери, Варна, треньор Динко Юкич) ще се състезава на 800 м св. стил

Часовата разлика е огромна, надявам се да се аклиматизирам бързо, за да се представя достойно. Очаквам да подобря личното си време на 800 м св. стил възможно най-много.

Тихомир Тодоров (ПСК Черно море, Варна, треньор Никола Петров) е заявен на 50, 100 и 200 м бътерфлай.

Вижте галерия с младежките ни олимпийци ТУК

Иначе сега в Буенос Айрес 16 плувни отбора ще бъдат представени в пълен състав от 8 състезатели. И това е възможно според класирането по нации на световните първенства през миналата година.

България ще бъде с общо 24 състезатели в 14 вида спорт – спортна акробатика, бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, джудо, спортно катерене, фехтовка, художествена гимнастика, спортна стрелба, плуване, лека атлетика, модерен петобой и тенис.

Делегацията ще бъде водена от председателя на БОК Стефка Костадинова. В състава е и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар