Плувен шампион печели медали и с въдицата

 

Тези, които следят българското плуване, са наясно кой е Иван Ангелов. Врачанинът, роден на 21 януари 1979-а, представяше България на две дисциплини на гръб – на 100 и 200 метра, на олимпиадата в Сидни през 2000 г.

 

След края на състезателната си кариера обаче остана в басейна. Стана треньор, а успоредно участва в значими форуми за ветерани.

Ангелов спечели европейската титла през 2016 на 50 м гръб, а на по-дългата дистанция – 100 м, печели сребърен медал.

Между състезанията и тренировките с децата в бургаския клуб Акулите Ангелов обаче намира все повече време за голямата си страст – риболова. И печели медали и там.

„Това е мое хоби, с което обаче вече се занимавам професионално. От известно време ходя по състезания. Миналата седмица например бях на язовир Комарево, до Варна. Там завърших на шесто място, но взех медал, защото според регламента отличия се получават до тази призова позиция – обяснява Ангелов. – Ловяхме каракуди и шарани. За всеки уловен шаран се даваха бонус точки. Хванах един от 3 килограма, а на други два ми се скъса кордата и не можах да ги извадя. По принцип сме разделени на сектори по време на състезанието и така се случи при мен“.

От 2016-а насам шампионът ни се профилира на фидер (тънка пръчка).

„Тя е по-точно с чувствителен връх“, е вметката на специалиста. Върхът на Иван, който дълги години живее в София, където се състезава, е 19-килограмов бял амур. Хваща го на язовир Овчарица – до ямболското село Овчи Кладенец тази зима.

„Наистина такава голяма риба не съм хвашал друг път. Закачи се на въдицата ми около полунощ. Ползвах класически монтаж – на косъм с леко повдигната захранка от царевица, на 4-5 сантиметра от дъното. Иначе съм ловил 10-15-килограмови шарани. Правил съм го в язовир Бистрица, до село Безден, Софийско. Мога да се похваля и със сом от 10 килограма. Той ми се хвана във водите на река Струма, но на гръцка територия. Там популацията е по-голяма и е много престижно да регистрираш такъв улов. Обикновена базата ни е в Сандански – оттам отиваме в Гърция и мятаме въдиците“, продължава Иван.

Шарани майсторът е хващал и в Долни Богров, а е обичал да ходи и на язовир Бушляк, в района на Перник. „Докато живеех в София, непрекъснато обикалях с приятели околностите. А и навсякъде в България“, казва още плувният ни олимпиец.

Естествено, като при всеки рибар, и при него има любопитни истории. Случвало се е риби да му крадат въдицата.

„Веднъж обаче стана нещо безпрецедентно. На въдицата ми се закачи… птица. Мисля, че беше някакъв гмурец. Освободих го, разбира се и той отлетя…“, заключава Ангел Иванов.

Не усеща тръпка в морето – само мяташ и вадиш

 

Макар и сега да е на брега на Черно море – в Бургас, Иван Ангелов така и не се запалил по морския риболов. „Там не ме търсете – казва с усмивка той. – „Слаба ракия“ съм. Не е за мене – не усещам тръпката. Чакат се пасажи – рибите минават, ти замяташ и вадиш. Само това. Друго си е да чакаш, да улучиш захранката…

Както е във водоемите. Ето наскоро например бяхме с приятели близо до Созопол – имаше пасаж на сафрид. По принцип винаги имам риба в хладилника, но морският риболов не е много по моята част..

 

Източник: Иво Тасев, „Меридиан мач“

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар