Плувната федерация стартира телевизията си с държавното

 

Българска федерация плувни спортове даде ход на собствен телевизионен канал, излъчвайки държавното първенство за мъже и жени на малък басейн на Спортната палата в София.

Пред списание „Спринт“ председателят на централата Георги Аврамчев обясни, че така БФПС ще популяризира сините спортове и ще се стреми да набира средства.

Можете да следите шампионата ТУК

„Работим по идея БФПС да направи собствена телевизия, която да излъчва шампионати и турнири, да заснема филмчета с демонстрация на техника на най-изявените ни плувци, да бъдат качвани в сайта, да бъдат ползвани от медиите и така, хем да сме полезни на плувната общност, но и да популяризираме плуването. Лека-полека да повишим интереса, а с това ще дойдат и допълнителни приходи“, заяви  Аврамчев.

 

Ето и интервюто с председателя на БФПС Георги Аврамчев, дадено през лятото.

Г-н Аврамчев, много или малко е държавен бюджет от 800 хиляди лева за федерация, чийто спорт е основен стълб в олимпийската програма, а водещото му здравословно и социално значение е доказано и от практиката и от специалистите?

– Няма ръководство на федерация, което да заяви, че му стигат средствата и финансирането. Случаят с БФПС е по-различен, защото практически ръководи четири спорта – плуване, плуване в открити води, артистично плуване, скокове във вода. (В това семейство са й височинните скокове, в които две участия на световни първенства записа Тодор Спасов – б. а.). Тази година бюджетът бе с 50 хиляди повече от традиционната по перото за подготовка в две направления. Едната  е за олимпийската, другата програма е за останалите ни плувци.

От бюджета се предвиждат средства за участие в международния календар. Трябва да се обезпечи  провеждането на всички шампионати, във всички възрасти на двата басейна, със съответните наеми и режийни за съдийски състав и др. – От отпуснатите на БФПС 800 хиляди лева, 230 отиват директно за функционирането на 50-метровия покрит столичен басейн „Диана“, който е под шапката на Национална спортна база – б. а.).

Да не забравяме, че част от перото се заделя за административни разходи. В тази връзка идващите от Спортни тотализатор средства са жизненоважни.

– Как точно помага генералният спонсор на федерацията?

– Генералният спонсор на БФПС е световният лидер в производство на плувни продукти „Арена“. Помощта се състои в подсигуряването на висококачествени бански костюми и екипировка изобщо на стойност 20-25 хиляди лв. Постоянно търсим начини да намираме нови партньори, много от тях подсигуряват предметните награди, както беше с А1 на турнира „Комен Къп“ за юноши в Бургас, раздал таблети и телефони за 10 хиляди лв. Разчитаме и на приятелствата си – много бивши състезатели от плувните спортове са намерили успешна реализация в живота.
В крайна сметка плуването е аматьорски спорт, и това е заложено в буквата на абревиатурата на световната федерация по плуване – ФИНА.

В същото време обаче изисква много средства за поддръжка на басейн, консумативи, персонал.

Практически се отделят много средства, но те отиват като режийни и остават незабелязани за широката общественост. Много трудно се намират пари, но трябва да се върви в тази посока. Показват ги новите вериги от турнири – на ФИНА и на частни лица.

– Търсите ли финансиране и чрез програми?

– Разбира се, бих посочил като успешен пример средствата от ФИНА в размер на 25 хиляди долара, отпуснати по програма за обезпечаване на техническото оборудване и Научно-приложна лаборатория. Ще закупим камери, апаратура за подводни снимки, както за анализирането на плувната техника, така и за синхронното плуване. Работим по идея БФПС да направи собствена телевизия, която да излъчва шампионати и турнири, да заснема филмчета с демонстрация на техника на най-изявените ни плувци, да бъдат качвани в сайта, да бъдат ползвани от медиите и така, хем да сме полезни на плувната общност, но и да популяризираме плуването.

Ще провеждаме повече треньорски семинари с лектори, които са доказани специалисти, за да сверяваме часовника, да проверяваме вървим ли в правилната посока или трябват корекция. Тези семинари, съпътствани и от демонстрации, също ще документираме. Лека-полека да повишим интереса, а с това ще дойдат и допълнителни приходи.

– В Бургас и Варна помощта на местните общини бяха организирани състезания с награден фонд над 20 хиляди лв. В Кранево голямата награда е лагер за цял отбор. Трите биха могли да се обединят в създаването на верига  генерално класиране. Как гледате на идеята да бъде организирана подобна серия от състезания?

– Организирането на подобни турнири е обнадеждаващо и показва, че малко по малко плуването започва да се комерсиализира у нас. Мислим и в тази посока, да има и нещо подобно и за малък басейн, но инициативата и отговорностите трябва да дойдат от клубовете. Един такъв турнир преди всичко трябва да бъде съобразен с календара – кога е подходящ за провеждане, за да не се превръща само в самоцел. И вместо състезателите да се концентрират за важните стартове за годината, да скочат някъде където могат да вземат пари.
БФПС не може да прави по презумпция и правилник открити шампионати и състезания с награден фонд. Можем обаче да кандидатстваме за повече турнири, които са квалификации за световни първенства и олимпийски игри.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар