Плувни звезди подкрепиха болна колежка от подиума

Шведската плувна суперзвезда Сара Сьостром се обърна трогателно към Рикако Икее по време на световното първенство в Южна Корея, наричайки японската звезда „истински борец“, след като тя бе диагностициранa с левкемия.

Сьостром застана на подиума до Маргарет Макнийл и Ема Макиън с послание на подкрепа за японската плувкиня – една от съперничките и на трите в басейна. „Никога не се предавай, Рикако Икее“, се обърнаха към нея Сьостром и останалите две медалистки на 100 м бътерфлай.

„Силно се надявам Икее да пребори рака. Тя е истински борец и победител“, каза шведката.


25-годишната състезателка се опита да стане първата плувкиня при жените, която печели пет златни медала в една и съща индивидуална дисциплина, но бе принудена да остане със среброто след невероятно представяне на Макнийл. Но болестта на Икее остави разочарованието й на заден план.

„Какво е плуването в сравнение с това, през което тя преминава? Казах си това преди състезанието – няма значение от къде идвам, защото нейната битка с болестта е 50 пъти по-тежка от битката на всяка една в този финал. Наистина се надявам, че тя ще се възстанови и ще се завърне, за да продължи да прави това, което обича. Тя обичаше плуването толкова много и наистина мисля, че тя ще пребори рака“, завърши Сьостром.

Канадката Макнийл, която е набор на Икее, заяви, че тя и австралийката Макиън са били лесно убедени от идеята на Сьостром да достигнат до японската звезда.

„Икее не можеше да бъде с нас днес, така че ние се надяваме, че този жест ще й покаже, че я подкрепяме и сме до нея, ако тя има нужда от нещо“, сподели 19-годишната състезателка. Икее, рекламното лице за Игрите в Токио 2020, бе диагностицирана с рак по-рано през годината и се лекува в японската столица. Тийнейджърката стана известна на широката спортна общественост миналата година на Азиатските игри, когато завоюва рекордните шест златни медала.


Но през февруари тя написа в Туитър, че е била диагностицирана с левкемия, след като получила затруднения по време на тренировъчен лагер в Австралия. Впоследствие тя заяви, че борбата с болестта е „хиляди пъти по-трудна“ от колкото си я е представяла.

Младата звезда щеше да бъде сред фаворитките за злато на олимпиадата в Токио в дисциплината 100 м бътерфлай и сериозен кандидат за медал на 200 м свободен стил. Японските медии заявиха, че основната банка за костен мозък на страната е била засипана със запитвания за дарения, след като стана ясно, че Икее страда от левкемия.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар