Плувните ни асове на турнира на ПСК Черно море за 20 400 лв.

 

Повечето от водещите плувни фигури на България ще вземат участие във второто издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup във Варна, който се състои от петък до неделя (7-9 юни).

Надпреварата на комплекс „Приморски“ е организирана от ПСК Черно море и местната община, със съдействието на БФПС и е  рекорден награден фонд от 20 400 лв.

Сред изявените ни плувци ще са участниците на световните първенства през лятото Лъчезар Шумков (Спринт, София), Йордан Янчев (Сандански), съотборникът му Радостин Кръстев, който днес празнува 18 години, Светлозар Николов (Спринт, Пловдив), Габриела Георгиева (Дамини ЛВ, София), многократната шампионка Диана Петкова (Спринт, Пловдив), за която това ще е предпоследното състезание за летния сезон.

Най-добрият ни състезател Антъни Иванов няма да може да участва, тъй като няма право по правилата на американските университети да се състезава по в турнири и да получава парични премии, тъй като взема пълна стипендия от Вирджиния Тех.

Освен това подготовката му е изцяло концентрирана върху световното първенство в Южна Корея.

Съотборникът му във Вихрен (Сандански) Любомир Епитропов няма да стартира по същата причина.

Ще участва обаче друг от нашите изявени плувци в САЩ – Петър Божилов, който има да взима още изпити и ще се състезава на пълни обороти за Южния Методистки университет в Далас от есента.

Интересен ще е сблъсъкът му на 400 м св. стил с рекордьора при мъжете Йордан Янчев.

Турнирът Black Sea Cup във Варна ще плува и състезаващата се за Турция национална рекордьорка в гърба Екатерина Аврамова. Ще бъде интересно съперничеството с Габриела Георгиева.

Тимът на южната съседка ще бъде от 20 национали.

Сред заявените над 400 плувци от 44 клуба ще има представители още на още на Беларус, Великобритания, Унгария и Латвия.

Домакинът ПСК Черно море е с общо 50, воден от лидера Бояна Кирчева и Калина Николаева.

Парични награди ще се раздават до пето място, съответно:

първо място – 4000лв.
второ място – 2000 лв.
трето място – 1000 лв.
четвърто място  500 лв.
пето място –  200 лв.

Турнирът Black Sea Cup е квалификация за олимпийските игри в Токио догодина и световното първенство през юли.  

Ще се проведе в рамките на инициативата „Варна – Европейски град на спорта“

Главният треньор на ПСк Черно море Никола Петров разкри на пресконференция, че ще има две различни таблици за покриване на квоти за олимпиада и световното.

Олимпийските квоти се базират на постижения от предните игри до 16-то място. Стандартите са два – А и Б.

Таблицата за нормативи за световното се определя от ФИНА и е на 1,5 % отстояние от олимпийския норматив.

“Фактът, че турнирът е олимпийска квалификация, вдига летвата още по-високо. Миналата година получихме много положителни оценки, че организацията е била блестяща. Надявам се плувците, които ще дойдат във Варна да разнесат мълвата за турнира в своята родина“, заяви а Петров пред клубния сайт swimming.bg.

Резултатите и стартовите списъци ТУК

Наредбата и програмата ТУК

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар