Плувното семейство загуби Йорданка Пенина

 

При трагични обстоятелства българското плувно семейство загуби голямата треньорка и състезателка Йорданка Пенина, съпруга й Велчо Клешков и техния син Владимир.

Отидоха си навръх светлия християнски празник Цветница.

 

Йорданка Пенина (58 г.) има близо 40 години стаж в треньорската професия и е изградила десетки шампиони и национали, сред които Нина Маринова, Александър Бумбаров, Ангел Манчев, Вангелина Драганова, Станимир Качаков, Георги и Николай Сейменови…

 

Помогна на голяма част от тях да завършат висшето си образование в САЩ и Западна Европа.

 

Като състезателка Йорданка Пенина е универсална плувкиня и често печели в най-трудните дисциплини.

 

 

Самата тя плува в свободния стил всички дистанции, но е неудържима в съчетаното и в бътерфлая (рекордът й на 200 м при жените от 1980-а стои недостижим 6 лета). Стандартът й на 200 м съчетано е в Топ 25 на най-добрите постижения на България в ранглистата, направена по повод 75 г. организирано плуване у нас.

 

Всичките си поправки и успехи дължи на авторитетният специалист Ненко Джински, под чието ръководство тренира в спортното училище на Пловдив от осми клас

 

Съпругът на Пенина – Велчо Клешков 68 г. бе също треньор и председател на основания от плувното семейство през 1996 г. клуб Белмекен Велинград.

Отборът има успехи и в триатлона.

 

BGswim.com и Асоциацията на българските плувци скърбят за огромната загуба. Изказва съболезнования към близките и приятелите на Йорданка Пенина, Велчо Клешков и техния син Владимир!

 

Прочетете интервюто на Йорданка Пенина пред BGswim.com по повод 20-ата годишнина на ПК Белмекен.

 

Йорданка Пенина: Младите треньори да не бързат с резултатите

„Ако искаш да се развиваш в плуването, то трябва да бъде твоят начин на живот. Ако все се оплакваш, че нещо не ти достига – база, пари, деца, разбиране, подкрепа на институции, значи на теб като специалист не ти достига нещо“, споделя старши треньорът на ПК „Белмекен“ Йорданка Пенина във втората част на поредицата на BGswim.com за отбора от Велинград.

 

А със сигурност има от какво да се оплаче, като всеки треньор у нас. Във Велинград 50-метровият басейн е използваем само за няколко кратки месеца.

 

Подготовката се води на малкия, кръстен на големия треньор Антон Митров. Спонсори няма, помощта на общината е символична. Съпричастност от десетките хотели със СПА-комплекси никаква.

Основните компоненти на треньорското кредо на Пенина и Велчо Клешков е работата за техника, планирането на подготовката и търпението.

 

„Бих посъветвал младите треньори да не бързат с резултатите. Да не се стремят към ранни постижения. Трябва да проявяват повечко търпение. Да работят върху техниката на възпитаниците си непрекъснато. Един недобре научен плувец винаги рано достига максимума си. Независимо от подготовка, методиката и километражът“, категорична е снажната специалистка.

 

 

В цифри професионалният й стаж се измерва в 34 години, десетки шампиони, национали и четирима майстори на спорта. Последните 20 години са оранжевия екип на ПК „Белмекен“, кръстен на любимата й планина, където в лагерна обстановка е прекарала голяма част от живота си. Започва професионалния си път през 1983-а във „Вихрен“, оставяйки в Сандански до 1994 г. През този период най-изявените й състезатели са кроулистите Нина Маринова и Александър Бумбаров.

Самата тя плува в свободния стил всички дистанции, но е неудържима в съчетаното и в бътерфлая (рекордът й на 200 м при жените от 1980-а стои недостижим 6 лета). В бруста е втората националка след Таня Богомилова. Универсална е! Стандартът й на 200 м съчетано е в Топ 25 на най-добрите постижения на България в ранглистата, направена по повод 75 г. организирано плуване у нас.

 

 

Двестаметровата дистанция явно е запазена за рекордите на родената на 7 юни 1961 г. във велинградчанка. Държи и този на 200 м св. стил жени, съответно и при девойките. На 400 м св. стил също. Регистрира го едва на 15 г. Всичките си поправки и успехи дължи на авторитетният специалист Ненко Джински, под чието ръководство тренира в спортното училище на Пловдив от осми клас.

 

Първият и наставник в „Чепинец“ е Петър Харизанов.

800 м св. стил е дисциплината, с която на 16 г. участва на европейското първенство за мъже и жени Йонкьопинг’77. В квартет със Соня Дангалакова, Радосвета Чинкова и Ани Костова в шведския град носи първата точка от такъв форум с петото място на щафетата 4 по 100 м св. стил.

 

 

Пенина като състезателка

 

Голямото и разочарование идва с пропуснатата олимпиада. Решено е да не замине като втора състезателка на 400 м съчетано за игрите в Москва’80. Там Соня Дангалакова извоюва историческата точка за плуването ни олимпиада.

 

Личното постижение от 5:01 мин. на Данчето е влизане в осмицата. Решението я отказва от състезателното плуване, но предопределя професионалния й път. Йорданка Пенина е още едно доказателство, че плуването е страст за цял живот.

 

 

Успехите й в авторитетния седмичник „Старт“

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар