Празнуват шампионите с името на Св. Георги Победоносец

 

Родните войници влизат в бой в маршова музика по време на Балканската война. Тази уникална снимка илюстрира ярко и емоционално бойния дух на българина. Именно него почитаме на 6 май, в деня на Храбростта и Св. Георги Победоносец, чието име носят стотици представители на плувните спортове.

 

Празнуват и славни фигури, треньори и състезатели на армейското дружество ЦСКА, чиято най-ярка фигура е олимпийската шампионка от Сеул 1988 г. Таня Богомилова.

 

Днес щастлива е и шестата със смесената щафета 4х100 м от същите летни игри – Невяна Митева. Рекордьорката в бътерфлая е подполковник във Военно въздушните сили и сред малкото дами в родната армия.

 BGswim.com честити празника на българите и на празнуващите, отбелязвайки част от най-ярките фигури в „сините” спортове у нас.

 

 

Свети Георги убива змея. Българска икона от XVII в. Съхранява се в Националната галерея в София.

 

 

Георги Михалев
 – асът на Черноморец и Славия е един от великаните на българското плуване. Бургазлията е четирикратен полуфиналист на олимпийски игри (Сеул’88 и Барселона’92), автор на безброй националните и балкански рекорди.
Еталон за перфектен гръб, ненадминат по изящество и сега.
 
 

Георги Дангалаков
– два пъти мениджър на националните отбори, той е сред най-ярките фигури на българското плуване през 70-не години на миналия век. Многократният рекордьор и шампион достигна олимпийския връх със съпругата си Таня Богомилова в Сеул 1988 г.

Дангалаков има двоен празник, стана ден по-рано на 60г. Честито!

 

Георги Аврамчев – настоящ шеф на БФПС и един от тримата президенти на Българска федерация плувни спортове, излезли от школата на Славия.

 

Георги Палазов
– трикратен участник на олимпийски игри (Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008). Многократен рекордьор във всички дистанции бътерфлая. Бургазлията сега е треньор и състезател във водолазния спорт.
 


Георги Пандев
– делфинистът с внушителна осанка, един от символи на плуването от Велинград, а сега президент на столичния клуб Омега-01.

Георги Енчев
– оставил е трайна следа в две дружества. Негова е заслугата Славия да има първата си голяма плувна звезда – олимпиецът и рекордьор Пламен Дончев. Дълги години Енчев работи и в Левски-Спартак.
 


Жорж Станкович
– треньорът на Калоян Левтеров, открил за плуването и направи за първи път рекордьорка при жените шестата в Европа – Екатерина Аврамова.
 
 
Георги Гаджев – един от великаните на българската водна топка и безспорен член на идеалния отбор на ХХ в.
Бившият шеф на спортната рота на Славия, а сега единият от двамата „виновници” (заедно с Васил Нанов) клуб Локомотив Никола Нанов (Сф) да произвежда таланти за международни успехи.
 
 
Георги Чобанов – ентусиастът, с когото са свързани успехите в скоковете във вода през последните години. Основателят и моторът на клуб Витоша дайвинг.

Чобанов организира международни турнири в любимия си спорт и по плуване.

 

Черпи и Гергана Василева – президент на младия, но амбициозен варненски клуб Астери, която е на снимката с дъщеря си Георгия Кадоглу – също именячка.

 

В Астери има още един празнуващ – многократнят шампион Георги Цурев.

 

Почитаме и Георги Миндов (в средата на втория ред). Той беше известен не само като специалистът, открил за плуването бронзовата медалистка от европейското първенство в София’85 Бистра Господинова, но и като треньорът с поетична и музикална дарба.

Да почерпят и всички с името на Победоносеца, които BGswim.com е пропуснал!  

 

За финал и за повдигане най бойния дух

 

https://www.youtube.com/watch?v=IkDP_VB3HUk

Вашият коментар