Проект #SWIM – Swim Without Fear стартира с партньорска среща в София

Партньорска среща

На 27 януари 2023 г. в София, България, се проведе първата среща на международния консорциум, който ще координира иновативната инициатива #SWIM – Swim Without Fear (Плувай без страх), чиито дейности ще се изпълняват през следващите 18 месеца. Представителите на консорциума имаха възможност да анализират и планират заедно дейностите на проект #SWIM, които ще стартират с широко изследване на хидрофобията в ранна възраст. По време на срещата бе представен първият инструмент, който да спомогне възприемането на децата на водната среда като място за забавление и радост – приложение с добавена реалност, което съвсем скоро родителите и спортните организации ще имат възможност да изтеглят безплатно от уебстраницата на проекта: www.myswim.org.

България и Хърватия са държави, в които морският туризъм представлява голяма част от икономиката. Всяка година, в двете страни, от удавяне умират голям брой деца, които не могат да плуват или се страхуват от водата. Добре известен факт е, че страхът от водата и плуването е много разпространен сред децата. Спортът е един от най-мощните инструменти, които могат да подпомогнат процеса на приобщаване и по щадящ начин да предостави нови възможности на посочената целева група. Проектът „#SWIM!“ има за цел да използва връзката между спорта и преодоляването на психологическите проблеми по иновативен и различен начин, а именно като разработи наръчник с добри практики, който ще бъде полезен както за родителите, така и за организациите, занимаващи се с плуване. „Swim Without Fear“ (Плувай без страх) е малко съвместно партньорство в областта на спорта, което има за цел да донесе ползи на малките бъдещи плувци и техните родители и семейства, както и на плувните клубове и техните треньори/инструктори:

Очаквани ползи за децата:

  1. Преодоляване на вродения страх от водата при повечето деца в ранна възраст (4-6 години);
  2. Овладяване на съвсем базови умения за плуване. След преодоляването на страха от водата идва ред на игрите в нея – с топка, с колан за плуване, с надуваем дюшек;
  3. Заемане на правилна стойка/позиция във водата.

Очаквани ползи за родителите и семействата:

  1. Пълноценни почивки около водните басейни – басейни, морета, езера и др.;
  2. Спестяване на разходи за такси за инструктори по плуване.

Очаквани ползи за спортните клубове:

Според повечето специалисти, обучението по плуване може да започне на 6-7-годишна възраст. В допълнение към насочеността на спортните клубове към чистия спорт и проблемите на спортното обучение, когато децата идват в клуба, те идват без да се страхуват и с вече култивирана любов към водата. Тогава освен, че обучението е по-бързо и по-плавно, се оказва, че талантите на някои деца могат да бъдат открити и развити на по-късен етап.

Очаквани основни резултати от проекта:

  1. Провеждане на изследвания на нуждите в партньорските държави;
  2. Печатно издание на наръчник „Swim Without Fear“ (Плувай без страх), което ще бъде в помощ на родителите и организациите и ще бъде разпространено в детски градини, училища, хотели и плувни басейни;
  3. Онлайн платформа, в която ще бъдат публикувани изданието на наръчника и видеоклипове с насоки. Всички те ще бъдат преведени на 3 езика: английски, български и хърватски;
  4. Тестово плувно събитие в София, България, в края на проекта по време на заключителната среща, за да се демонстрират методите, предложени в наръчника „Swim Without Fear“ (Плувай без страх).

Проект #SWIM! е в съответствие с хоризонталните цели на програма Еразъм+, насочени към предоставяне на включване и разнообразие във всички области на образованието, обучението, младежта и спорта. С публикуването на наръчника „Swim Without Fear“ (Плувай без страх) нашият проект цели да покаже връзката между родителите и децата и как лесно да използваме свободното си време, за да изградим характера и уменията на нашите деца. Провеждането на събитията #SWIM! с 10 двойки родители с деца има за цел да покаже и другата силна връзка, която би повлияла положително на преодоляването на страха – тази между децата. Партньорските организации от България и Хърватия са обединени от целта си да утвърдят спорта (в нашия случай плуването) като образователен инструмент и да спомогнат за повишаване на физическата активност в двете страни, а също и на международно ниво, като предоставят безплатен онлайн достъп до наръчника, който ще бъде преведен на 3 езика: български, хърватски и английски.

Проект #SWIM е съ-финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз и ще бъде изпълнен от консорциум, съставен от: Асоциация за развитие на българския спорт, Асоциация на българските плувци и Vere Montis – хърватска неправителствена организация за активен спорт.