Проф. Николай Изов: НСА е сред лидерите на спортното образование в Европа

Николай Изов

С интервюто на проф. Николай Изов – ректор на НСА в края на 2022 г., когато висшето учебно заведение отбеляза тържествено 8 десетилетия от създаването си, продължаваме публикуването на основните материали в брой 40 на сп. „Плуване & Водна топка“, излязъл от печат през декември.

НСА
Ръководството на НСА очаква гостите на тържественото събрание по повод 80-годишнината на Спортната академия
  • Професор Изов, как тази сериозна възраст на Академията се проектира върху обърканото време, в което живеем? И какъв беше акцентът при отбелязването на впечатляващата годишнина на НСА – върху историята или върху бъдещето?

– Школата на НСА има зад гърба си здрава морална и културна традиция. Академията в момента със своята изключителна концепция за обучение е един от шестте разпознаваеми спортни университета в света. В Европа това са Кьолн, Москва, Минск, Киев и НСА. Добавяме и университета в Пекин… Но за нас 80-годишнината нямаше как да е само история. Сега сме в период, който буквално ни задължава да продължаваме да следваме нашата отговорност да прилагаме принципите на българската школа в спортното образование в днешното „странно“ време. Важно е да се каже, че 80 години за един университет въобще не са толкова много – та класическите университети по света имат зад гърба си поне по 300-400 години. Но пък Националната спортна академия за тези осем десетилетия преживя много, създаде и съгради много, на базата на което смятам, че днес е съвсем реално да се каже – НСА „Васил Левски“ е сред лидерите на спортното образование в Европа.

През 1942 г. е създадено Държавното висше училище за телесно възпитание (б.а. – ДВУТВ, предшественикът на НСА) под покровителството на цар Борис III и с подкрепата на родни спортни деятели. Училището в началото няма собственост. Ръководи се и се администрира от един апартамент под наем в София на ул. „Раковски“. Учебният процес се води на доброволно предос-тавени бази от спортните организации и от военните. В същото време обаче ДВУТВ разполага с един безценен капитал – младите хора на България. Абсолютно същото важи в още по-голяма степен за изключително успешния и емблематичен период, в който ВИФ става мотор и стожер на българския спорт. И тогава, и днес важи принципът, че в кризисни времена оцелява и продължава развитието си този, който може да изготви концепция и да намери сили, възможности и средства да я превърне в реалност.

С европейския комисар г-жа Мария Габриел
  • Какво бихте отличили като най-важно от днешното лице на Националната спортна академия „Васил Левски“?

– Академията формира отговорност и уважение на нашите студенти и преподаватели към българското общество и България. Убеден съм, че това е двустранен процес, защото много важна характеристика за добрите специалисти на Академията е, че са подготвени личности, ангажирани освен с пряката си работа и с развитието на обществото. Това се вижда много ясно през всичките 80 години досега, в които НСА формира специалисти, които създават и развиват българския спорт и спортна наука и се реализират успешно както в България, така и в чужбина. И като цяло са актив- ни личности с позиция. Нашата основна мисия е да разпространяваме спортната култура в обществото. Във всички възможни посоки – в областта на образованието, на педагогиката, на здравеопазването, в елитния спорт… Също така и в спорта за всички, в заниманията с хора със специални потребности, в спортния мениджмънт, спортната анимация, туризма и други. НСА има отговорността да поддържа организацията на спортната система в страната и това ни превръща в националноопределящ фактор в тази област. В същото време Националната спортна академия днес може би е най-проспериращият университет в България във всяко едно отношение. Не само в образователната и научната сфери, но и в социалната си политика и инфраструктурното си развитие.

НСА
С президента г-н Румен Радев

Последните три години на криза за целия свят ние оползотворихме, инвестирайки огромни усилия в реновирането и модернизацията на нашата учебно-спортна и социално-битова база. Кампусът ни в Студентски град вече е един оазис с много и модерни открити и закрити спортни съоръжения, зелени зони и площи, които се ползват не само от академичната ни общност в образователно-спортния процес, а и от съгражданите ни за спорт и отдих. Напълно е обновена и учебната ни база в Блок 18. В сърцето на София изцяло обновени, с абсолютно изпълнени условия за енергийна ефективност, са учебната ни база на ул. „Гургулят“ – емблематична за всеки наш възпитаник преди години, както и Учебно-плувната база – басейн „Мадара“.

НСА
Модернизираният лекоатлетически стадион

Вложихме много за подобрения и в планинските ни учебно-спортни базина Пирин, Витоша и Боровец, както и на Водно-учебната ни спортна база в Несебър. Обновихме фасадата на Ректората, както и на пространството около него. Лекоатлетиеският ни стадион вече е реновиран, с нова, модерна настилка. Открихме и новия Образователен и олимпийски център в основната сграда на Академията. Подновихме и осъвременихме изцяло социално-битовите условия на живот на нашите студенти, спортисти и преподаватели – студентско общежитие Блок 15, хранителния блок в кампуса и Блок 70, продължаваме мащабния ремонт на студентското общежитие Блок 61.

 Откриване на Образователния и олимпийски център в НСА

Тук трябва да изкажа нашата огромна благодарност към държавата в лицето на министерствата на образованието и науката, на регионалното развитие и благоустройството, на младежта и спорта, на туризма и на здравеопазването, които повярваха в нас с предоставяне на национално и европейско финансиране. А ние изпълнихме успешно и продължаваме да изпълняваме проектите, които защитихме. Не е пресилено да се каже, че мащабът на днешните ни инвестиции ще праща Национална спортна академия на ново стъпало от развитието й.

НСА
Финалът на второто представление на грандиозния концерт спектакъл в Зала 1 на НДК на 3 декември 2022 г.

Това са все важни предпоставки, даващи възможност професионализмът на преподавателите и ентусиазмът на студентите да продължат да бъдат в основата на ефективен и интересен учебен процес и на високо равнище на работа в научната сфера. Не мога да пропусна и изключително добрата работа на колегите от Медицинския център и Центъра за научна и приложна дейност в спорта, които във времето наложиха високи стандарти и професионализъм в работата със спортисти и треньори, в проверката, в анализа на нивото на спортна подготовка, в научните изследвания и други важни за спорта дейности.

  • Всъщност цялата 2022-а година беше под знака на 80-годишнината…

– Точно така – всички събития на Академията през годината бяха под един или друг начин и под знака на тази светла годишнина и празник за огромното семейство на НСА в България и по света. Веднага, когато обстановката и противоепидемичните мерки на национално ниво позволиха, организирахме в началото на миналата година заедно с община Банско тържествена среща по случай годишнината, на която поканихме възпитаници на Спортната академия от региона, както и настоящи студенти. Дойдоха над сто души от Банско, Разлог и Добринище. Стана емоционален празник, на който официалната част включваше награди, а неофициалната – интересни спомени, взаимно уважение и почит. Честно да ви кажа и досега ме побиват тръпки. Отдавна не бях усещал уникалния дух на голямото и сплотено семейство на НСА „Васил Левски“ (б.а. – преди ДВУТВ и ВИФ) и за мен беше чест и огромно удоволствие да мога отново да го изживея благодарение на нашите колеги и възпитаници. Имаше подобни срещи и на други места в страната. Кулминацията, разбира се, беше на 2 и 3 декември. Първо с провеждането на Третия международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“ и кръглата маса „Възстановяване на спортния сектор след пандемията – организационни, управленски, спортно-технически и психологически проблеми“, който бяха под патронажа на г-жа Мария Габриел – еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Имаше сериозно присъствие, не само спортно, с много авторитетни гости от чужбина – както на конгреса, така и на много успешната кръгла маса.

нса

На 3 декември представихме станалия вече традиционен грандиозен концерт спектакъл в Зала 1 на НДК, който поради огромния интерес имаше две издания, за да го видят колкото се може повече хора. Всъщност концертът беше излъчен пряко по БНТ 1 и отзивите за него са единодушни, че е бил изключително емоционален, впечатляващ и въздействащ.

  • Бихте ли направили профил на студента в Националната спортна академия?

– Студентът в Националната спортна академия е амбициозен млад човек с висок дух, който обича много спорта и родината. Също така цени ползите от спортуването, от физическото възпитание, от спортния туризъм и въобще от здравословния начин на живот. Фактите са, че повсеместно се увеличава търсенето на добри спортни педагози, учители, треньори, кинезитерапевти, на специа-листи, които да работят с хора, имащи специални потребности. Нормално е да е така – активният начин на живот заема все по-важно място в начина на мислене на младите хора и съответно на нашите студенти. И още нещо – сериозна част от студентите в Спортната академия оценяват, че имат всички предпоставки при нас да получат качествена подготовка, а оттам и възможност за бъдеща професионална изява в спорта за високи постижения, което пък е в пряка връзка с имиджа на България. Доказателство за това е, че сме предпочитано висше училище за много младежи от чужбина заради качеството на образованието, получено в Академията. Важно е да кажа, че във времето нашите студенти доказаха, че се реализират успешно и в много други сфери на живота и обществото. Нашият студент също така е убеден, че спортът, движението, а оттам и обучението в Академията, са важна част от борбата на обществото срещу обездвижването, гръбначните изкривявания, социалната изолация. Затова и специалистите с оздравителна насоченост и адаптирана физическа активност получават професионална изява не само в България, но и по света.

  • И последно – опитайте да очертаете как би изглеждала Националната спортна академия след десетилетие…

– Не съм сигурен как точно ще изглежда Академията след десетилетие. Но знам със сигурност, че работим усилено за това НСА „Васил Левски“ днес да върви уверено по пътя на своето развитие и просперитет. Сега залагаме на по-високите стандарти на обучение, както и на модерната база, и на развитието на научната дейност. Това няма как да не е ключ за една просперираща Национална спортна академия не само в момента, а и след повече от десет години – за да продължаваме да изпълняваме мисията си на висше училище, което формира спортната идентичност и просперитет на България.

Снимки НСА