Първи бронз за България от супертурнира в Люксембург (видео)

Българското плуване спечели първия си медал от супертурнира Euro Meet 2018 в Люксембург.

Състезателят на Славия Калоян Левтеров се окичи с бронз на 100 м гръб при юношите, родени 2002 и 2003 г.

Възпитаникът на треньора Жорж Станкович фиксира 1:01,49 минути, с което се приближи на 37 стотни от секунди до най-доброто си постижение на 50-метров басейн (1:01,12 мин, което е и републикански рекорд за юноши младша.

Преди няколко месеца Левтеров, роден през 2003 г., счупи 35-годишния връх в дисциплината за възрастта на легендарния роден плувец Георги Михалев.

Шампион при юношите на басейна „Ле Кок“ в Люксембург стана Йоан Евънс от Уелс с 1:00,93, а втори е германецът Марк Неутер.

В дисциплината само при родените 2002/2003 г. стартираха плувци от Германия, Дания, Уелс, Ирландия, Великобритания, Испания, Швейцария, Норвегия, Франция, Италия и България.

В общото класиране при мъжете в т. нар „отворена категория“ Левтеров е 31-и от общо 63-а стартирали.

При кадетите (родени 2000-2001 г.) титлата спечели новата звезда в световния гръб Климент Колесников. 17-годишният руснак взе златото с 55,21 секунди и същевременно се класира с първо време за финала при мъжете, който е в събота.

https://www.youtube.com/watch?v=sMpGh8HR4Sc

 

През декември Колесников счупи световния рекорд на 100 м гръб за мъже, като фиксира 48,90 сек. на турнира „Владимир Салников“ в Санкт Петербург (стар рекорд – 48,92 сек. на американеца Матю Гривърс от 2015 г).

 

„Самото ми участие на турнира в Люксембург за мен вече е изпълнена мечта – каза Левтеров. – Видях едни от най-големите звезди в световното плуване като Сара Сьостром, Ласло Чех, Адам Пийти, Климент Колесников, Бруно Фратус, Джеймс Гай, Андрей Говоров, Джеймс Гай, Марко Кох, Хана Майли и много други.

Бях много притеснен, защото за първи плувам на състезание от подобно равнище. Но и тайно се надявах да спечеля медал, независимо че при юношите в стартовия лист бях с шесто време. Сега съм много щастлив и ще се опитам да плувам още по-бързо и на 50, и на 200 метра гръб.“

 

„Доволен съм от плуването на Калоян, който на първото си истински голямо състезание се представи много добре и на върха на моментните си възможности – коментира треньорът Станкович. – В много силна конкуренция на състезатели от силни плувни нации Калоян стигна до третото място, като при по-добър старт и по-добро обръщане можеше да се класира още по-напред. Благодарен съм на г-н Александър Александров, на корпорация „Развитие“ и на застрахователния брокер „Вариант“, благодарение на които участието ни в Люксембург стана факт.“

Днес Левтеров стартира на 50 м гръб, където има второ време от участниците при юношите, както и на 200 м гръб, където е с шесто постижение от записаните в стартовия списък.

На 100 м гръб плува и друга състезателка на Станкович – Каролина Динева.

При девойките (2003-2004) Динева, постигна 1:12,44 минути, с което зае 26-ото място във възрастовата група и осмо само за родените 2004 г., където няма официално класиране на турнира.

На Динева също предстоят стартове на 50 и 200 м гръб, а Ивона Христова (също от Славия) ще плува 100 м свободен стил в неделя.

Славия стана първият български клуб, който стартира на турнира Euro Meet, и то в юбилейното 20-о издание на състезанието.

Сега надпреварата събра 805 плувци, 125 клуба, 25 страни. Наградният фонд на турнира е 22 300 евро, който се разпределя само сред медалистите при мъжете и жените.

 

Калоян с олимпийския шампион и световен рекордьор на 100 м бруст Адам Пийти

Награждаването на Калоян

https://www.youtube.com/watch?v=Tm5RvTuFIgU

Николай Кръстен, СПРИНТ,
Люксембург
Снимки: Николай Кръстев

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар