Рангелова: Инвестициите и телевизията може да спрат отлагането на олимпиадата

 

Колосалните инвестиции и дългосрочната планирана програма на телевизионен гигант са сред обнадеждаващите „спирачки“ олимпийските игри в Токио да не бъдат отменени.

Така заяви за Студио Спринт една от значимите фигури в българското плуване Нина Рангелова, която е участвала три пъти на най-престижния спортен форум.

Студио Спринт буквално влезе в нейния дом в САЩ и докато отговаряше на въпросите, Рангелова през цялото време държеше тримесечния си първороден син Лукас.

 

„Ако епидемията на коронавируса бъде овладяна, дори на нивото, което е в момента, олимпийските игри в Токио не би трябвало да бъдат отменени. И то не само заради разочарованието на спортисти, треньори и всички свързани, но и финансова гледна точка, сподели Рангелова. – Знаем за какви средства става дума. Един от големите спонсори на МОК – американският телевизионен гигант NBC, доколкото знаем е отговорен за 2/3 от бюджета (на Международния олимпийски комитет). Сами си давате сметка, че няма вариант за отлагане през есента. NBC има други планови събития – колежански спорт, американски футбол, баскетбол. Не мисля, че има начин отменени. Освен ако нещата не се развият до абсолютни огромни крайности.“

 

Най-бързата българка във водата подчерта, че прави уточнението, че разсъждава хипотетично.

 

„Ако евентуално бъдат отменени Олимпийските игри в Токио, ще бъде много разочароващо за спортистите и треньорите. Най-вече за тези, които знаят, че ще им е последна олимпиада. Ако това се бе случило с мен през 2016 г. (Рио де Жанейро), разочарованието би било просто неизмеримо“, каза още притежателката на над 70 национални рекорда.

 

Рангелова коментира и забраната на Русия за участие на Олимпийските игри.

 

„За мен има политически аспект Русия да не бъде допусната до Олимпийските игри. Всички знаем как се тестват пробите за допинг. По-развитите държави имат възможност да развиват медикаменти, допринасящи за по-високите спортни резултати, които не са идентифицирани все още като забранени. И съответно федерации с по-големи бюджети може да си позволят разработването на такива медикаменти.

 

Не смятам, че всички руски спортисти трябва да бъдат поставяни под един знаменател. Със сигурност и в останалите държави има вземащи допинг. Въпросът е защо някои са хванати, други не“, обясни четирикратната финалистка на европейски първенства.

 

 

Завършила висшето си образование в Америка, Рангелова обясни по какъв начин добрият български плувец може да вдигне още класата си, учейки и тренирайки в американски университет.

„Разликата идва най-вече в отношението към спортиста, в организацията, в методиката. Всичко е много организирано. Програмата ти е напрегната през целия ден, но знаеш кога си на тренировка, кога на лекции. Когато тренираш в САЩ, не се разконцентрираш в различни дейности, не трябва да мислиш какво да ядеш, кога да отидеш на възстановяване. Всичко ти е подредено. В САЩ за първи път усетих и разбрах, че плуването е нещо по- голямо от теб. Самото отношение към спорта и тренировките се променя, когато знаеш, че и други хора зависят от твоето представяне“, допълни Рангелова.

Говори за комерсиализацията в сините спортове.

Разсъждава по темата може ли да бъде правено сравнение между най-великия плувец Майкъл Фелпс и сочения за негов наследник Каелъб Дресъл.

По Коледа Рангелова стана майка за първи път и пред Студио Спринт говори как появата на малкия Лукас, с когото бе през цялото време на интервюто, я промени.

 

Рангелова сподели за благотворителния търг, който направи с нейни шампионски бански костюми за лечението на малката Ани – дъщеря на плувния треньор Панайот Паздерков.

 

 

Момиченцето, което е на 3 години и 7 месеца, диагностицирана с детска церебрална парализа (Спастична квадрипареза) и все още не може да ходи, сяда самостоятелно и дори пълзи трудно. В необходимата сума от 35 хиляди лева са включени необходимите изследвания, медикаменти, процедури, транспорт и престой в Китай.

 

Благодарение на търга на бански сумата бе събрана за няколко дни, след като се включиха и други наши състезатели, а пред басейните на различни турнири бяха поставени кутии за дарения.

 

 

 

 

Дарителската сметка на Анна Панайотова Паздеркова:

IBAN : BG02UBBS80021067319740

При Банка ОББ

 

Помогнете на Ани и ТУК

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар