Рекордьорът Красимир Енчев: Винаги съм плувал със SPEEDO

 

Красимир Енчев от Варна е легенда на българското спортно плуване. В продължение на 12 години е неизменен титуляр в дългите кроулови разстояния. Прави 17 поправки на националните рекорди на 400, 800 и 1500 м св. стил, както и на щафетата на 4 по 200 м св. стил. Срещу името му стоят 14 републикански и 5 балкански титли.

 

Участва на първото световно първенство в „сините“ спортове – в Белград през 1973 г. Винаги е плувал с банските на Speedo.

 

Добър събеседник, той споделя непринудено какво мисли за този световен плувен бранд: „За първи път видях бански с марката на Speedo, носени от прочутата варненска плувкиня Мария Николова (Марчето). Нямаше равна на себе си. Също така нейният брат – Здравко Николов (Дачето) също носеше такива плувки. Май само те у нас имаха такива бански, и то не защото си ги бяха купили отнякъде – това беше напълно невъзможно в онези времена.

 

Пращаше им ги техният дядо, който беше избягал в САЩ. Иначе съм ги виждал тези бански и на страниците на най-популярното плувно списание в света „Swimming World“, което продължава да излиза и в наши дни. Сещам се, че и Любка Баракова (Бубето) от София по това време също се появяваше с бански Speedo. Май че и тя имаше роднини в Америка. 

 

      

 

Красимир Енчев (вляво) с друг великан на родното плуване Тони Стателов в София през 1972 г.

 

Мария Николова носеше бански на райета – бели и червени, а Здравко Николов имаше едни със син цвят и бели кантове и знака на Speedo. На Дачето редовно му крадяха банските и Марчето все му се караше. Него това обаче изобщо не го притесняваше.

 

Беше голям добряк и изключителен талант, особено на стила делфин. Тогава бях част от отбора на Локомотив (Варна), който се ръководеше от великия варненски треньор Алекси Алексиев (Папата). След това ЖСК Спартак (Варна).

 

Мога чистосърдечно да кажа, че на мен, Тони Стателов, Красимир Петков (Просото), Коста Македонски, Димитър Димитров, Веселин Фесчиев, Михаил Мирчев (Мейша), Йонко Трендафилов и Валя Антонова направо ни оставаха очите по тези бански.

 

Ние плувахме с тъмносини бански с червена черта отстрани. Нашите съграждани от Черно море, които се подготвяха при бати Любо Доктора (д-р Любен Лазаров), имаха бански също като нашите ушити от брезент, само че техните бяха зелени на цвят с червени черти. Тогавашните плувки бяха направени от плат за палатки и като скочиш с тях във водата се изхлузваха и направо падаха.          

 

Аз си купих първите бански на Speedo на балканиадата в Атина през 1970 г. Струваха 25 долара, което си беше огромна сума тогава. Ние, варналии, имахме долари от обмена (чейнчджа) по плажа с чужденците.

 

Оттогава и до днес плувам само с тези бански. Запечатало се е в паметта ми, че заедно с мен си купи бански Людмил Стоев (Есперансата) – отличен кроулов спринтьор.

 

В момента искам да се пробвам да направя световен рекорд за ветерани във възрастова група 66-69-годишни на 50 м св. стил на голям басейн. Рекордът се държи от Мартин Дъг от САЩ и е страшно силен – 26,31 сек. Гледах го в You Tube – прави страхотен старт и е много бърз.

 

Не знам дали ще се получи, но ще направя опит. Надявам се поне да установя европейски рекорд. Даже като активен състезател не си спомням да съм плувал 50-те метра под 26 секунди, но ако си подобря старта и скоростта може би ще успея. Вече започнах подготовка. Отново ще плувам със Speedo.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар