Ролята на краката в плуването

 

Краката са неизменна част от плуването, но много често, те биват оставяни на заден план от голяма част от състезателите. В почти всяка тренировка се включват серии за тях. И отново 90% от състезателите сякаш не ги вземат сериозно. Хващат дъските, започват серията, застават един до друг докато плуват и започва сладкият разговор.

Всички сме го правили.


Всички елитни плувци, на които се възхищаваме разполагат с едно мощно оръжие, което са изработили с много труд. Оръжие, на което обръщат внимание във всяка тренировка и именно то е едно от нещата, което ги отличава от другите. Това са мощните им крака.


Великият Александър Попов можел да изплува 50 м крака кроул с дъска за умопомрачителните 27 секудни. Рекордът на Сезар Сиело пък е 30 секунди. И двамата са за златни олимпийски медалисти и рекордьори.


Здравите като моторница крака са важни не само за спринтьорите, но и за стаерите. Те са онази част от тялото, която създава необходимата тяга и стабилност за бързото плуване.

За да се замислите още повече, опитайте да плувате без да използвате краката, без да има никаква помощ от тях. Изводите ще си ги направите сами.

 


Нека разгледаме няколко положителни аспекта на това да разполагаме с това ценно оръжие, което само и единствено ще допринесе да бъдем по-добри плувци:

·      Допълнителна скорост

Напълно и пределно ясно на всички. Колкото по-бързо можем да ритаме, толкова повече тяга ще имаме и толкова по-бързо ще плуваме.

·      По-добро положение на тялото във водата

По-мощните крака ще ни държат по-високо над водата, съответно ще създаваме по-малко съпротивление.

·      По-добра техника

Позволява по-добра ротация в ханша, което допринася за по-динамична работа на горната част на тялото.

След като разбрахме за някои от ползите, нека разгледаме как да ги усъвършенстваме така, че да работят на пълни обороти в наша полза:

1.   Обърнете внимание на работата за тях в басейна

Във всяка тренировка трябва да има серия за крака. Може да не е в основната част, а да е част от загрявката или след серията, дори в разплуването. Включете вертикални ритания, отскоци от дъното на басейна, ритания срещу стената, използвайте плавници.

 

Правете интензивни серии и такива, които са лежерни. Отблъскванията от стената трябва да са силни и мощни, което допълнително ще помогне в развитието. Помнете, стената не е мястото, на което да си почивате!

2.   Тренировки извън басейна

Сухите тренировки не трябва да бъдат пропускани и особено работата за кракат. Всички упражнения за тях са от полза, каквито и да са те – клякания, напади, подскоци, бягане, каране на колело и др.
Обърнете внимание на едно упражнение, което може да бъде правено навсякъде и по всяко време – скачането на въже. Само по 10 минути на ден, в продължение на няколко седмици, ще дадат невероятни резултати. Опитайте!

3.   Гъвкавост в глезените

Тя ще помогне да „изтласквате“ повече вода с тях. Звучи странно, но мобилността в глезените ще ви помогне да ги движите много повече докато ритате.

Няколко упражнения за гъвкавост, които може да правите:

·      Ротация в глезените е най-простото, с което може да започнете. 15-20 пъти на едната страна и послед още толкова в дугата.

·      Седнете така, че предната част на краката под колената да е насочена надолу. Наклонете се назад, повдигайки коленете си нагоре. Ще започнете да усещате напрежение именно в глезените. Задръжте така за 1-2 минути, после починете също за толкова и повторене няколко пъти.

4.   Мислете, когато ги тренирате

Постоянно мислете за ритането, когато плувате. Няма значение дали плувате само крака, или в координация. Непрестанна концентрация докато не се превърне в навик.
И нещо повече, винаги обръщайте внимание и за движението на краката нагоре! То е също толкова важно, колкото и това надолу.
Най-добрият начин да развиете силата в ритането и нагоре е с вертикалните ритания. В началото е изключително трудно, може дори невъзможно. Ако е така, сложете плавници. Ще дойде момент, в който ще задобреете и ще ги свалите. Ръцете може да са до тялото, а истинското предизвикателство е, когато те са изправени нагоре.

Сега е ваш ред. Ритайте!

Вашият коментар