С фантастичен рекорд Братанов е осмият с норматив за световно

 

Калоян Братанов стана осмият български плувец с норматив за световното първенство за мъже и жени в Южна Корея, подобрявайки националния си рекорд на 50 м св. стил на турнира в Ричмънд, щата Вирджиния.

Първокурсникът в Университета по селско стопанство и механика в Тексас го направи на третия опит  – извън класирането, забивайки хронометрите на 22,54 сек.

Предишният рекорд от 22,60 сек. го короняса за юношески шампион на САЩ през миналата година, обръсвайки 30-годишният стандарт на Цветан Голомеев.

Това е и норматив „Б“ за олимпийските игри в Токио догодина.

Нормативът за световното първенство в Корея е 22,73.

В Ричмънд Братанов, който е роден през 2000 година, а у нас се състезава за варненския Астери, записа „Б“ финал и на два пъти плува по 22,90 сек.

Така дотук покрилите нормативи само в рамките на три дни са осмина: Антъни Иванов, Габриела Георгиева, Калоян Братанов, Йосиф Миладинов, Йордан Янчев, Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков, Светлозар Николов.

За този кратък период нашите плувци на четири фронта – САЩ, Австрия, Швейцария и Бургас, покриха един „А“ норматив за олимпийски игри  – на Антъни Иванов и шест „Б”.

 

Подобриха десет национални рекорда, три  за мъже.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар