С осмина плувци сме на световното, Йосиф пропуска


България ще бъде представена от рекордните осмина плувци на световното първенство на 25-метров басейн в Абу Даби
(ОАЕ), но Йосиф Миладинов няма да участва на шампионата, който ще се състои от 16 до 21 декември.

Финалистът от олимпийските игри в Токио, двукратен европейски шампион при юношите и втори на континента при мъжете не е във форма и с нарушена подготовка, заради прекаран COVID-19 и ангина.

В Абу Даби ще плуват студентите в САЩ Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йордан Янчев, Калоян Братанов и Диана Петкова, както и Калоян Левтеров, Габриела Георгиева и Жанет Ангелова.

Треньори са генералния мениджър на националните отбори Кристиян Минковски и Николай Вакареев.

 

Решението за Миладинов е било взето съвместно от Минковски, Миладинов и неговия баща по време на лагера на столичния басейн „Диана“.

„По препоръка на доктора спряхме Йосиф Миладинов от участие на световното. Той прекара COVID-19 в края на октомври средно тежко и месец и половина беше извън строя. Самият той не се чувства готов и няма смисъл да участва. Качил е 6-7 килограма, може би заради лекарствата и няма смисъл да пътува за Абу Даби само заради участието след големите успехи, които постигна през тази година“, коментира председателят на БФПС Георги Аврамчев на пресконференция.

Иначе по брой на български плувци на световно първенство на малък басейн това е най-внушителна група в историята. Този ще бъде 15-и. Предишният рекорд беше от седмина – в Китай през 2018 г.

За първи път ще имаме три жени участнички, а дебютантката Жанет Ангелова е най-младият ни състезател в Абу Даби – 17 г.

 

 

Ще имаме и щафета – 4 по 200 м св. стил мъже. Скочилият от първи пост – най-вероятно Антъни Иванов, ще атакува и върховото постижение на 200 м св. стил – сега притежание на търновеца.

Не е изключено да имаме и още една мъжка щафета, както и микс – по два пола, мъже и жени. Ще се решава на място.

 

Основната група ще пътува на 10 декември (петък) от 10:00 час с полет през Истанбул и седмица по-рано, за да има време за адаптация.

 

Антъни Иванов и Калоян Братанов ще се присъединят направо от САЩ. Другите американски студенти Любомир Епитропов и Йордан Янчев тренират на „Диана“, а утре ще се включи и Диана Петкова.

 

„Целта е да запишем финал, два полуфинала, лични постижения, което ще означава още национални рекорди. Надяваме се да завършим достойно годината, в която българското плуване записа исторически постижения на олимпийски игри и европейски първенства“, заяви Минковски.

Българските плувци на световното

Антъни Иванов: 50, 100, 200 м бътерфлай
Йордан Янчев: 200, 400 м св. стил
Калоян Братанов: 50, 100 м св. стил, 200 м съчетано
Калоян Левтеров: 100, 200 м гръб
Любомир Епитропов: 100, 200 м бруст
Габриела Георгиева: 100, 200 м гръб
Диана Петкова: 50, 100 м бруст, 200 м съчетано, 50 м св. стил
Жанет Ангелова 200, 400, 800 св. стил

Щафета 4 по 200 м св. стил мъже

Програмата на световното първенство ТУК

Снимки: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo и Алекс Филипов

Вашият коментар