Състезезателите и треньорите във Варна излязоха на протест за басейн „Алекси Алексиев“

Протест за басейн "Алекси Алексиев"

Деца от спортните клубове по водна топка и синхронно плуване във Варна заедно с родители и треньори излязоха на протест пред сградата Община Варна, информира Moreto.net.

Причината за недоволството им е затвореният от началото на октомври басейн „Алекси Алексиев“ в плувен комплекс „Приморски“.

Според организаторите ощетени са 9 клуба и над 1000 деца, трениращи в тях. Те заявиха, че не искат обещания, а решения и работещ басейн.

„Все още има само обещания без конкретни дати. Надяваме се чрез този митинг в Община Варна да се задействат и да организират по-бързото пускане на басейна“, заяви един от протестиращите. Той изрази надежда, че демонстрацията ще привлече вниманието на общинските служители и че басейнът ще започне да функционира в пълен капацитет.

По думите на треньорите случващото се може да провали подготовката на младите спортисти за предстоящите квалификации за републикански и международни състезания.

Според треньорите басейнът е бил затворен в началото на октомври за двуседмична профилактика, но в този период нищо не е правено. След като е станало ясно, че басейнът няма да бъде отворен, потърсили контакт и среща с дирекция „Спорт“, но им е била отказана. Такава среща е имало преди дни, и то след като протестът е бил обявен.

На протеста присъстваха шефът на общинското предприятие „Спорт – Варна“ Венцислав Младенов и зам.-кметът Коста Базитов.

Зам.-кметът заяви, че има възможност всичко да бъде нормализирано, ако има диалог и подчерта, че децата са най-важни. Базитов допълни, че на митинг не се вземат решения, а се изслушва това, което хората имат да кажат. Въпреки че родители и треньори дадоха заявка, че искат да чуят решения, а не обещания, те прекъснаха и освиркаха заместник-кмета.

Припомняме, че на пресконференция вчера стана ясно, че Общината е провела срещи както с клубовете, така и с родителите и е разяснила защо басейнът все още е празен. Причината за това са поскъпналите цени на химическите препарати за обработка на съоръженията.

Шефът на общинското предприятие „Спорт – Варна“ Венцислав Младенов разясни, че през последните седмици фирмата, с която има сключен договор и която доставя препаратите, е пожелала контрактът да бъде разтрогнат, защото вече не може да изпълнява договорените условия и цени. Започнати са и действия по провеждане на нова обществена поръчка за избор на доставчик. Според общинската администрация двете процедури се застъпват и оптимистичният вариант е до 2 месеца да има сключен нов контракт. В него ще са заложени 500 хил. лева за 12-месечен период за химически препарати, докато в сегашния договор сумата е 200 хил. лева.

Няма как обществената поръчка да бъде прескочена, но има законов начин средства да се осигурят и под формата на дарение. Такова може да бъде направено от родителите към клубовете, които на свой ред да се разплатят с доставчика, стана ясно още на пресконференцията.