Шефът на плуването Георги Аврамчев празнува 60 г.

Първият човек в българските плувни спортове – Георги Аврамчев празнува на 19-и февруари 60-годишен юбилей.

Със сигурност едно от желанията на председателя на БФПС празника му е да види отново българин на олимпийската почетна стълбичка край басейна.

В по-широк план една от идеите на Георги Аврамчев е плуването да има силно присъствие в учебната програма.

„Откакто се помня, съм в плуването и по басейните. Първо като плувец на Славия и националния отбор. После като ръководител на ПК Славия, след това от 1997 г. и като зам.–председател на федерацията, когато тя бе оглавена от покойния Емил Кюлев, Бог да го прости. Оттогава досега с прекъсване от 1 година постоянно съм в Управителния съвет на БФПС. Така че българското плуване винаги ми е било пред очите и аз винаги съм бил част от него и неговите проблеми и радости. Това ми е съдбата и съм доволен от нея, че ме свърза неразривно с водата и плуването“, споделя  Аврамчев.


Близо две десетилетия се състезава за Славия като плувец и петобоец

Роденият на 19 февруари 1959 г. в София Аврамчев е повече от пет десетилетия свързан с плувните спортове.

 

Влиза в басейна 6-годишен и близо две десетилетия е състезател на Славия. Специалист в брустовите дисциплини, както и на 200 и 400 м съчетано.

Неколкократен републикански шампион и по плуване и модерен петобой. Младежки национал е и в двата спорта.

 

Шефът на БФПС Георги Аврамчев е получил истинска златна рибка като победител в турнира „Златна рибка” през 1970 г.  Снимката е направена на несъществуващия закрит басейн на Славия.

 

Бизнесменът дълго време е бил в банковия сектор – член на надзорните съвети на някои от най-големите български банки.

 

Начело на БФПС е от 2010-а, работейки до миналата година в тандем с Таня Богомилова, която бе генерален секретар.

 

„Имаме много талантливи плувци, убеден, че ще имаме сериозно присъствие, което означава 2-3 олимпийски квоти за Токио. Ако влезем във финал или в шестицата, ще бъде нещо изключително. В плуването все пак конкуренцията е свирепа. Участват над 200 държави“, обяви в началото на годината рожденикът.

Екипът на BGswim.com и Асоциацията на българските плувци честитят празника на юбиляря.
Бистра и огнена вода, г-н Аврамчев!

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар